Седмицата в ЕП: 2 – 8март 2020 г.

Европейският парламент
02.03.2020 / 10:03

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Климатични промени / Грета Тунберг. По време на извънредно заседание на комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве, евродепутатите ще обсъдят с активистката за борба с климатичните промени Грета Тунберг европейското законодателство за климата, което трябва да бъде обявено същия ден от Европейската комисия. Преди заседанието на комисията, в 13:30 ч българско време, председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с г-ца Тунберг (сряда).

 

Реакция на ЕС във връзка с регистрираните случаи на коронавирус COVID-19 в Европа. Членовете на комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве ще обсъдят с Европейската комисия как ЕС и държавите членки противодействат на коронавируса Covid-19 (четвъртък).

 

Механизъм за гражданска защита на ЕС. Комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве ще гласува законодателството за финансиране на Механизма за гражданска защита на ЕС (МГЗС) за периода 2021-2027 г. МГЗС, чиято цел е да помага на държавите членки да се справят с кризи, включително и в сферата на здравеопазването, наскоро беше активиран за финансиране на репатрирането на граждани на ЕС от круизния кораб "Даймънд принцес", акостиран в Йокохама, Япония, след установяването на заразени пътници с новия коронавирус COVID-19 (четвъртък).

 

Международен ден на жените. В навечерието на международния ден на жените. комисията на ЕП за правата на жените (FEMM) и равенството между половете организира междупарламентарна среща на тема „25-ата годишнина от Пекинската декларация“. Председателят на ЕП Д. Сасоли и заместник-председателят на Европейската комисия В. Йоурова ще изнесат встъпителни речи, последвани от две панелни дискусии за жените в сферата на икономиката и ролята на жените в борбата срещу изменението на климата. Пресконференция с председателя на комисията FEMM Евелин Регнър и комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали ще се проведе в 13.30 българско време (четвъртък).

 

Изменение на климата / Събитие на инициативата „Споразумение на кметовете за климата и енергията" и Европейския пакт за климата за 2020 г. Събитието ще се проведе в ЕП, където ще бъдат обсъдени мерки за постигането на неутрални за климата градове. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще открие следобедната му сесия а сред гост-лекторите ще бъдат кметове от множество градове от целия ЕС. По време на събитието ще бъдат обявени тримата кметове победители в наградите на инициативата за 2020 г. (сряда).

 

Подготовка за пленарната сесия 9 - 12 март. Политическите групи ще се подготвят за дебат с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел относно неспособността на държавите членки да се споразумеят за дългосрочния бюджет на ЕС и дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет. Те също така ще обсъдят своите очаквания относно предстоящите законодателни предложения от страна на Европейската комисия за европейско право в областта на климата и плана за кръговата икономика. Евродепутатите ще направят своите заключения във връзка с неотдавнашното посещение в Чехия на делегация на ЕП, които ще бъдат включени в текста на проект на резолюция, който е предвиден за гласуване по време на пленарната сесия през м. март. Ще бъдат финализирани докладите относно проучването за устойчив растеж на Европейския семестър, по-специално неговите социални аспекти, както и за банковия съюз и политиката на ЕС в областта на конкуренцията.

 

Дневник на председателя. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне във вторник с министър-председателя на Норвегия Ерна Солберг. В сряда Д. Сасоли ще се срещне със заместник-председателят на полския Сейм Влоджимеж Царзасти и председателя на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас.

 

Брифинг за пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг за пресата с говорителите на политическите група на ЕП в 12.00 ч. българско време в петък (зала Ана Политковская, пресцентър, Брюксел).

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев