Представиха проекта за новата модерна автомагистрала пред обществеността в Свищов

Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects
20.02.2020 / 11:35

„АМ „Дунав-Егея“ може да бъде построена за 5 години“

 

Представиха проекта за новата модерна автомагистрала

пред обществеността в Свищов

 

„Реализирането на новата автомагистрала „Дунав-Егея“ за 5 години е напълно реалистично и икономически обосновано“. Това обяви Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects, по време на представянето на амбициозното начинание пред администрацията и гражданите в град Свищов.

За построяването на АМ „Дунав-Егея“ няма да бъдат изразходвани средства от държавния бюджет на България. Начинът на нейното реализиране е публично-частно партньорство чрез концесия за строителство. Финансирането ще бъде изцяло поето от концесионера - чрез собствени капитали и привлечени средства от инвестиционни фондове и водещи европейски банки, обясни Марков.

Проектът на АМ „Дунав-Егея“ предвижда тя да бъде с най-високо ниво на пътна безопастност, високо технологична, с 5G покритие, екологична и изцяло в съответствие със „Зелената сделка на Европа“.

 

„АМ „Дунав-Егея“ ще спомогне изключително много за икономическия растеж не само на Свищов, но и на всички други общини и региони в България, през които преминава трасето - каза Румен Марков. - Още от сега работим по привличане чуждестранни инвеститори и мащабни бизнес интереси.“

„АМ „Дунав-Егея“ е част от източния клон на проекта „Виа Карпатия“, включващ държавите Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция. Преминаването на трасето на автомагистралата през България е ключова за проекта, части от който вече са в експлоатация, а други са в процес на строителство или проектиране.

Още снимки от новината

Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects
Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects

 

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев