Бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство: гарантиране на равнопоставени условия за конкуренция

Парламентът иска бъдещото споразумение за асоцииране с Обединеното кралство да бъде възможно най-задълбочено
12.02.2020 / 14:27

- Защита на целостта на единния пазар на ЕС и неговия митнически съюз

- Динамично привеждане в съответствие на правилата на ЕС и на Обединеното кралство

- ЕС трябва да защити своите най-чувствителните сектори

 

Парламентът призовава за гарантиране на равнопоставени условия чрез стабилни ангажименти и „динамичното привеждане в съответствие“ на правилата на ЕС и Обединеното кралство.

 

В сряда, Европейският парламент ще гласува относно резолюция представяща неговия първоначален принос за предстоящите преговори с британското правителство за новото партньорство след преходния период на Брекзит. Текстът беше приет с 543 гласа „за“, 39 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.

 

Парламентът иска споразумението за асоцииране с Обединеното кралство да бъде възможно най-задълбочено, основано на три основни стълба: икономическо партньорство, партньорство в областта на външните работи и специфични секторни въпроси. Въпреки това, трети държави не могат да се възползват от същите права като държавите членки на ЕС и целостта на единния пазар на ЕС и неговия митническия съюз трябва да бъдат запазени във всеки един момент, заявяват евродепутатите.

 

Бъдещи търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство

 

За да постигнат ново амбициозно споразумение за свободна търговия, евродепутатите като цяло са съгласни с насоките за водене на преговори, които Комисията е предложила. Като се има предвид размерът на икономиката на Обединеното кралство и близостта му, бъдещата конкуренция с ЕС трябва да бъде отворена и честна чрез „равнопоставени условия“, което означава гаранции за еднакви правила, наред с други неща, за социални, екологични, данъчни, държавни помощи, защита на потребителите и въпроси свързани с климата.

 

За да се запазят търговски отношения без квоти и без тарифи, британското правителство трябва да поеме ангажимент да актуализира правилата си, например за конкуренцията, трудовите стандарти и опазването на околната среда, за да осигури „динамично привеждане в съответствие“ на законите на ЕС и Великобритания, посочват евродепутатите.

 

Защитата на най-чувствителните сектори е от решаващо значение

 

Резолюцията също така пояснява, че за да получи съгласието на Парламента, всяко споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство ще зависи от сключването на предварително споразумение за риболова до юни 2020 г. Ако Обединеното кралство не спазва законите и стандартите на ЕС, Комисията трябва да „направи оценка на възможните квоти и тарифи за най-чувствителните сектори, както и необходимостта от защитни клаузи за защита на целостта на единния пазар на ЕС.“ Това е особено важно за вноса на храни и селскостопански продукти, които трябва стриктно да спазват правилата на ЕС.

 

Други приоритети

 

Текстът съдържа също глави относно правата на гражданите и мобилността на хората, защитата на данните, бъдещето на финансовите услуги, ситуацията на остров Ирландия, ролята на Съда на Европейския съюз за уреждане на спорове, програми и агенции на ЕС, външна политика и въпроси, свързани със сигурността, както и други приоритети на Европейския парламент, които ще бъдат достъпни тук.

 

Парламентът също така подкрепя факта, че Гибралтар няма да бъде включен в обхвата на споразуменията, които ще бъдат сключени, и че всяко отделно споразумение ще изисква предварителното одобрение на испанското правителство.

 

Следващи стъпки

 

Резолюцията е основана на предложението на Европейската комисия за указания за водене на преговори, представено от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в понеделник 3 февруари. Тези директиви са рамката, която определя целта, обхвата и целите на разговорите. Те също трябва да бъдат подписани от представителите на държавите членки на ЕС27 в Съвета, което се очаква да стане на 25 февруари.

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев