Екип на ЕИБ начело с Лиляна Павлова, Румен Марков и Соломон Паси дискутираха процедурите по финансирането на АМ „Дунав-Егея“

Екип на ЕИБ начело с Лиляна Павлова, Румен Марков и Соломон Паси  дискутираха процедурите по финансирането на АМ „Дунав-Егея“
11.02.2020 / 14:06

Проектът за новата автомагистрала „Дунав-Егея“ бе основна точка в обсъжданията на официална среща, проведена в Люксембург на 10.02.2020 г., между вицепрезидента и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, управителя на Лардж Инфрастръкчър Проджектс Румен Марков и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

На срещата присъстваха и експерти от Европейската инвестиционна банка, с които бяха обсъдени конкретни въпроси по финансирането на големия инфраструктурен проект.

АМ „Дунав-Егея“ ще бъде част от основната трансевропейска транспортна мрежа (ТЕН-Т) в България, в съответствие с Регламент на ЕС 1315/2013 и ще свързва два ТЕН-Т коридора - „Рейн-Дунав“ и „Ориент/Източно Средиземноморие“. Основното й предназначение е да поведе тразнитния автомобилен порок на товари и пътници по нова, модерна инфраструктура от Европа към страните от Близкия изток.

Лардж Инфрастръкчър Проджектс са направили предложение за създаването на нов Егейско-Балтийски ТЕН-Т коридор, част от който ще е АМ „Дунав-Егея“.

В България магистралата ще започва при Дунав мост, Русе, ще преминава в посока север-юг през Прохода на републиката и ще завършва на Егейско море в Гърция.

АМ „Дунав-Егея“ ще осигури най-високото ниво на транспортно обслужване между регионите в Централна България и ще гарантира сериозен ръст в развитието на икономиката на България.

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев