Дебат относно подобряването на процеса на разширяване на ЕС

Европейският парламент
11.02.2020 / 09:41

Евродепутатите ще обсъдят предложенията за подобряване на процеса за разширяване днес в 19.30 ч. (българско време).

 

Дебатът с Комисията ще направи оценка на наскоро публикувания обновен подход за разширяване, който има за цел да даде нов тласък на процеса на разширяване на ЕС.

 

ЕС ще продължи да бъде смятан за надежден, ако изпълни ангажиментите си за поддържане на процес основан на заслуги, каза комисарят Оливер Вархели по време на презентацията на обновената методология на разширяване в комисията на ЕП по външни работи миналата седмица.

 

Нуждаем се от по-силно политическо направляване и ангажираност на високо ниво от държавите членки по време на дългите преговори и подготовка, добави той. Методологията също предвижда обратимост, т.е. ако някоя държава върви назад по пътя на реформите, ЕС може да направи обрат в процеса.

 

Бързи факти

 

Преразглеждането идва след разочарованието от липсата на решение на Съвета за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания миналия октомври.

 

Черна гора, Сърбия и Турция вече са започнали преговорите за присъединяване. Албания и Северна Македония имат статут на страни кандидати, докато Босна и Херцеговина и Косово са потенциални държави кандидати.

 

Можете да гледате дебата чрез EP Live, и EbS+.

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/schedule/

https://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев