Комисията за защита на потребителите да следи колекторските фирми

06.02.2020 / 12:52

Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за защита на потребителите, които ще способстват Комисията за защита на потребителите да подобри координацията и сътрудничеството при разследването на трансгранични нарушения в онлайн пространството. КЗП ще може да разпореди блокиране на сайтове като крайна мярка, да иска от доставчиците на хостинг услуги премахване на съдържание от сайтове или ограничаване на достъпа до онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и сами не премахнат от сайта некоректните си търговски практики.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за пореден път Комисията по правни въпроси към Народното събрание да създаде правила за мониторинг и контрол над фирмите за събиране на вземания чрез специален закон реггулиращ дейността им. Междувременно обаче предлагаме като временно решение да бъдат още повече разширени правомощията на КЗП, като и бъде вменено да следи дейността колекторските компании. Те често използват нелоялни практики, включващи манипулации, заплахи и подвеждане на длъжниците, които също са потребители.

В момента фирмите за събиране на дългове са учредени, регистрирани и функционират според Търговския закон на Република България. Практиката показва, че обкновено при регистрация те се определят като финансови посредници. Срещу такса тези фирми имат достъп до Централния кредитен регистър на България и съответно възможността да определят кредитния статут на дадено лице. Те боравят с огромен масив лични данни, което е допълнителна причина контролът над тях да бъде завишен.

През последните 5 години наблюдаваме драстично увеличение на обхвата на дейността на тези компании, като към момента събирането на битови сметки представлява малък процент от портфейла им със вземания. От 2017 г. има устойчива тенденция все повече банки да им продават големи пакети просрочени кредити. За последните две години колекторските фирми поставиха рекорд като изкупиха над 3 млрд. лв. лоши кредити! Важно е също така да се отбележи, че е възходящ трендът на продаване на необслужвани ипотечни кредити и фирмени вземания. Само за сравнение през 2015 г. обемът на изкупените дългове възлиза на 500 млн. лв., като те основно бяха на физически лица с потребителски кредити към банки и дружества за бързи кредити, клиенти на телеком оператори и компании за комунални услуги.

В България има специален закон регулиращ дейността на финансовите институции и такъв регулиращ дейността на Частните съдебни изпълнители. Всеки от тези два сектора подлежи на контрол и мониторинг от няколко национални институции както и европейски такива. В същото време колекторските фирми не подлежат на никакъв контрол дори и от Комисията за защита на потребителите, което налага нейните правомощия да бъдат разширени.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев