Информация относно епидемичната обстановка по отношение на остри респираторни заболявания и грип

Лечение на грип
20.01.2020 / 16:16

През последната седмица общата респираторна заболяeмост в област Сливен нараства, като най – засегнати са възрастовите групи 0-4 г. и 5-14 години. Извършени са проверки по ОРЗ и Грип в амбулатории за доболнична помощ и се събират проби от заболели лица.

 

Какви са симптомите на грипа?

Грипът е заразно заболяване, за което е характерна есенно-зимна сезонност. Причинява се от различни вируси - А, В и С, които предизвикват идентична клинична картина - внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е от няколко часа до 2-3 дни.

 

Как се заразяваме с грип?

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

 

Какви са усложненията на грипа?

Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

Как да се предпазим от грип?

 

Ваксинирайте се със сезонна противогрипна ваксина. Това е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

 

- Избягвайте самолечението. При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия със симптоматични средства, витамини и достатъчно количество течности Използването на антибиотици при заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, не е необходимо. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар.

- Избягвайте близък контакт с болни лица, масовите мероприятия и използването на обществения транспорт.

- При заболяване останете в дома си Да не се посещава работно място, детско или учебно заведение по време на заболяването

- Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. - При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

- Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички на местата за битов отпадък.

 

 

Източник: http://rzi-sliven.org/

Още снимки от новината

Лечение на грип

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев