Няма резервна планета, няма резервен план

Няма резервна планета, няма резервен план
27.12.2019 / 09:11

На планетата се наблюдава значително и ускорено изменение на климата, причинено от парниковите газове, дължащи се на човешката дейност.

Последиците от това се усещат на всички континенти и се очаква да стават все по-интензивни, с тежки последствия за нашите икономики и общества.

ЕС се бори с изменението на климата чрез амбициозни политики в рамките на Съюза и тясно сътрудничество с международните партньори.

Всички сектори на икономиката и обществото играят роля за изграждането на по-добро бъдеще.

Изменението на климата и ние

За да предотвратим още по-сериозни последици от изменението на климата и да ограничим щетите, трябва да предприемем действия за значително намаляване на емисиите на парникови газове и да се адаптираме към промените, които се случват сега и в бъдеще.

Действията в областта на климата носят множество ползи. Те спомагат за пестене на енергия, подобряване на качеството на въздуха, осигуряване на енергийни доставки и създаване на растеж и работни места.

Планетата е нашият дом и искаме да остане все така хубава. Изменението на климата засяга всички нас и всеки може да предприеме действия във връзка с климата. Бъдещето на Земята зависи от всички ни!

Какво още можем да направим, за да дадем своя принос за опазването на планетата ни с ежедневните избори, които правим?

Ето някои съвети, които можете да започнете да прилагате още от днес:

 

Коледа с по-малко отпадъци

С Ваша помощ можем да направим наближаващите празници по-приветливи към природата и да намалим разпиляването.

 

Няма нужда да купувате огромни подаръци с три пласта опаковка. Може би ще зарадвате близките си този път с нематериални подаръци като билети за концерт или кино, курсове, приятни изживявания. Или пък можете да направите сами своите дарове или да подарявате ръчно направени неща от някой местен майстор. И помислете дали трябва да купувате коледно дръвче, което ще изхвърлите само след няколко дни или ще купите жива елха в саксия.

Ако се откажем от навиците си да изхвърляме неща, можем да постигнем голяма промяна за себе си и за света като цяло. Европейският съюз прави важни стъпки в тази насока ‒ от 2021 г. ще бъде забранено използването на пластмасови чинийки, сламки и други продукти за еднократна употреба, които замърсяват нашите плажове, морета и гори.

 

Можете да споделите Вашите съвети как да постигнем Коледа с по-малко отпадъци, сайтът на Европейския парламент together.eu събра някои идеи и направи това изображение, което можете да разпространите сред своите приятели:

 

Променете навиците си за пазаруване и хранене

Днес много от нас има достъп до голямо разнообразие от храни и други продукти. Всичко, което купуваме, обаче трябва да бъде произведено, независимо дали става въпрос за литър мляко или нов чифт обувки, а това води до емисии на CO2. Освен това голяма част от производствените процеси са вредни за околната среда и климата.

Превозването на храни със самолет от единия до другия край на света генерира 1700 пъти повече емисии на CO2, отколкото превозването им с камион на 50 км. Неустойчивите практики в областта на горското стопанство водят до обезлесяване, на което се дължат около 20% от световните емисии на CO2.

Пазарувайте разумно

 

• Подбирайте опаковките: пластмасовите опаковки създават голямо количество отпадъци и често са трудни за рециклиране. Опитайте да избягвате опаковани продукти и търсете пълнители за продукти, като например за шампоан, течен сапун и др.

• Използвайте торби за многократна употреба, за да носите покупките си до дома. Купувайте кухненска и тоалетна хартия, направена от рециклирана хартия.

• Помислете добре, преди да подмените електронните си устройства с нови. Отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) са най-бързо растящата категория отпадъци в ЕС.

• Купувате градински мебели или други дървени изделия? Търсете етикетите FSC или PEFC, които гарантират, че дървесината е добита по устойчив начин.

 

Хранете се разумно

• Не разхищавайте храна. Купувайте само колкото ви е необходимо и запазете остатъците за по-късно!

• Избягвайте несезонните продукти, ако е възможно. Отглеждането на хранителни продукти извън естествената среда или нормалния сезон изисква огромни количества вода, енергия и други ресурси.

• Измивайте плодовете и зеленчуците в купа вместо с течаща вода. Използвайте тази вода, за да полеете растенията си.

• Ако ядете месо, заменете част от червеното месо с пилешко месо, риба или варива. Преминаването от говеждо към пилешко месо може да намали въглеродния ви отпечатък със 75%.

 

Екомаркировка

 

С екомаркировката на ЕС се означават продукти и услуги с ограничено въздействие върху околната среда. Търсете маркировката, когато купувате електрически крушки, почистващи препарати, компютри, дрехи — дори когато резервирате хотелска стая. Вече близо 70 000 продукти и услуги са получили екомаркировката на ЕС!

 

Използвайте повторно и рециклирайте!

Отпадъците не само замърсяват въздуха, почвата и подпочвените води, но също така отделят CO2 и метан в атмосферата и така допринасят за изменението на климата.

Количеството отпадъци, генерирано в ЕС, расте и в момента е около 3 милиарда тона годишно. В ЕС като цяло едва 40% от битовите отпадъци понастоящем се използват повторно или се рециклират.

Използвайте повторно

 

• Използвайте хартията повторно. Съставяйте чернови или списъци за пазаруване на гърба на използван лист хартия вместо на нов.

• Дарявайте старите електроуреди — например на училища или читалища, за да могат други хора да ги използват повторно.

• Купувайте акумулаторни батерии, които могат да се презареждат многократно. Не забравяйте да рециклирате батериите, след като достигнат края на жизнения си цикъл!

• Заменяйте, продавайте или дарявайте дрехи, мебели и домакински принадлежности, от които не се нуждаете повече. Вместо да купувате нови вещи, помислете дали не можете да ги вземете назаем или под наем или да ги купите втора ръка.

 

Рециклирайте

 

• Рециклирането спестява енергия и емисии. Рециклирането на една алуминиева кутийка спестява 90% от енергията , необходима за производството на нова. Ако рециклирате 1 кг хартия, вместо да я изхвърлите, избягвате почти 1 кг емисии на CO2, както и емисии на метан.

• Проверете какви видове отпадъци се рециклират там, където живеете. Не забравяйте да отделяте стъклото, хартията, пластмасата и металните кутийки от останалите отпадъци. Съоръженията за рециклиране днес приемат все повече видове пластмаси — попитайте във вашето за повече подробности.

• Не изхвърляйте електронни устройства. За направата на електронни продукти се използват ценни ресурси и материали, които могат да бъдат рециклирани, включително метали, пластмаси и стъкло. За добива и производството на всички тях е необходима много енергия. Занесете устройствата си в местните пунктове за събиране или в магазина.

• Рециклирайте акумулатора на вашия автомобил, когато ви е нужен нов. Старите гуми обикновено също се рециклират.

• Компостирайте. Вашите органични отпадъци — като плодове и зеленчуци, обелки от яйца или утайка от кафе — са по-полезни като компост, отколкото на сметището. В купчината компост, изложена на въздействието на въздуха, отпадъците се разлагат и се превръщат в естествен тор. На сметището, където няма въздух, те ферментират и отделят метан — газ със силен парников ефект.

 

Помислете, преди да седнете зад волана

Ходенето пеш е от полза не само за вас, а и за околната среда. Въпреки това на всички нас се налага да използваме транспорт, за да отидем на работа, на почивка или на посещение при роднини или приятели. Ето защо е важно да избираме така, че да помогнем за спестяване на емисии на CO2.

На транспорта се дължат около една четвърт от всички емисии на парникови газове в ЕС. А знаете ли, че повече от половината емисии на CO2 на домакинствата в ЕС се дължат на придвижването на хората с кола до работа или със самолет до мястото на тяхната почивка?

Избирайте разумно

 

• Оставете автомобила си у дома. При изгарянето на всеки литър гориво се отделят над 2 кг CO2. Това означава, че при изгаряне на пълен резервоар гориво средностатическият автомобил отделя повече от 100 кг CO2 в атмосферата!

• Велосипедът, общественият транспорт и услугите за споделяне на автомобили са добри алтернативи за придвижване из града. И разбира се, най-екологичният вид транспорт е ходенето пеша!

• Вземете влака. Когато човек пътува сам в автомобил, той произвежда 3 пъти повече емисии на CO2 на километър, отколкото ако пътува с влак.

• Проучете алтернативите на пътуването със самолет. Самолетните полети са най-бързо нарастващият източник на емисии на CO2 от транспорта. Помислете дали да не вземете влака, ако пътувате само на няколкостотин километра или по-малко.

 

Съвети за вашия дом

С помощта на обикновени действия у дома можете да спестите енергия и пари и да помогнете за опазване на климата чрез ограничаване на вашите емисии.

Домакинствата произвеждат около една четвърт от всички преки емисии на CO2 в ЕС днес. А знаете ли, че три четвърти от енергията, потребявана от домакинства в ЕС, е за отопление и охлаждане?

 

Отопление и охлаждане

 

• Не загрявайте твърде много водата. Настройте бойлера си на максимална температура от 60°C, за да работи ефикасно и хигиенично.

• Използвайте термостата разумно. Знаете ли, че жилището ви няма да се стопли по-бързо, ако увеличите температурата на термостата? Това влияе само върху максималната температура във вашия дом.

• В горещи дни спуснете завесите или затворете капаците, за да ограничите слънчевата светлина, която прониква в къщата.

• Охлаждайте се с вентилатор. Вентилаторите използват много по-малко енергия, отколкото климатиците.

 

Изолация

 

• Заменете обикновените прозорци с прозорци с двойни стъкла. Прозорците с двоен стъклопакет губят между 50 и 70 % по-малко топлина.

• Не можете да монтирате прозорци с двойни стъкла? Дебели завеси или подвижни изолиращи панели за прозорците ще ви помогнат да ограничите притока на студен въздух във вашия дом.

• Теченията могат да са източник на значителна загуба на топлина. Можете да спестите енергия като уплътните фугите около прозорците или процепите под вратите. Ще усетите разлика дори ако само покриете ключалките и отворите на пощенските кутии!

• Изолирайте водните си резервоари, тръбите за централно отопление и стените. Ако не можете да поставите изолация на стените, монтирайте изолиращи отражатели между радиаторите и стената зад тях.

 

В кухнята

 

• Купувайте енергийно ефективни уреди В ЕС повечето битови уреди за ежедневна употреба, като например хладилници, миялни машини и готварски печки, имат енергиен етикет на ЕС, за да можете да изберете енергийно ефективен модел. Всеки уред получава оценка от А+++ (най-висока ефективност) до G (най-ниска ефективност). Съдомиялна машина клас А+++ например използва два пъти по-малко енергия от машина клас D.

• Проверете дали фурната ви е добре уплътнена. Ако ви се налага да купите нова фурна, изберете модел клас А — това може да ви спести около 200 евро през периода на експлоатация в сравнение с фурна клас D.

• Избягвайте миенето на чинии на ръка, ако имате миялна машина. Днешните съдомиялни машини използват по-малко вода и енергия и повечето от тях имат екологичен режим, но ги пускайте само когато са пълни.

• Кипвайте само толкова вода, колкото ви е нужна. Ако горещата вода е останала в чайника само няколко минути, няма нужда да я кипвате отново.

 

Перете разумно

 

• Пълнете пералнята. Не я пускайте полупразна. Изчакайте докато се напълни, но не превишавайте максимално разрешеното тегло.

• Изберете най-ниската подходяща температура. В днешно време перилните препарати са толкова ефикасни, че почистват дрехите дори при ниски температури.

• Прескочете програмата за предварително изпиране, ако дрехите ви не са много мръсни.

• Ако можете, избягвайте да използвате сушилна машина. При една сушилна програма може да бъде изразходена два пъти повече енергия, отколкото при средностатистическа програма за пране.

 

Пестете електричество

 

• Заменете лампите с нажежаема жичка или халогенните лампи с по-енергийно ефективни крушки. Една светодиодна лампа може да ви спести над 100 евро разходи за електроенергия, ако я ползвате 20 години.

• Изключвайте вашите устройства. Свързаните с интернет устройства, като интелигентни телевизори, принтери и конзоли за игри, произведени през 2016 г. или по-рано, могат да използват до 80 вата електричество в режим на готовност. Можете да използвате един-единствен разклонител, за да можете лесно да ги изключвате всички заедно.

• Попитайте вашия доставчик на енергия дали може да инсталира интелигентен електромер във вашето жилище. Интелигентните газомери и електромери могат да намалят потреблението ви на енергия с 3 %.

• Изберете екологично чисто електричество. Повечето енергийни доставчици предлагат тарифи за „зелена“ електроенергия, които спомагат за по-широко разпространение на енергията от възобновяеми източници, като например вятърната и слънчевата енергия. Ако имате покрив, можете да инсталирате слънчеви панели, за да произвеждате сами част от вашата електроенергия.

 

Пестете вода

Използвайте водата отговорно. Едва 2,5% от водата на Земята е прясна. Повече от две трети от нея е замразена в ледници и полярни ледени шапки.

 

• Използването на по-малко топла вода помага за спестяване на енергия и пари! Инсталирайте аератори на чешмите и душовете си, за да намалите потреблението на вода.

• Спирайте водата, докато миете зъбите си. Течащата чешма изразходва до 8 литра вода в минута!

• Ако някоя чешма капе, поправете я. В противен случай може да изразходвате до 1 литър вода на час, с която за 1 седмица можете да напълните цяла вана!

• Проверете тоалетното казанче за течове. Течащото казанче може да доведе до разход от 200 литра на ден — това е равно на 50 пускания на водата.

• Поливайте растенията си късно вечер или рано сутрин, когато загубите на вода от изпаряване са по-малки.

• Използвайте термоси. Когато варите вода за гореща напитка, използвайте само толкова вода, колкото ви е нужна, или излейте остатъка в термос, за да остане водата гореща за следващата чаша.

 

Щадящ климата офис

Където и да работите, можете да предприемете някои обикновени действия, за да помогнете за спестяване на ресурси, енергия и емисии.

Предприятия и организации от Европа и целия свят могат да използват схемата на ЕС за управление по околна среда и одит (EMAS), за да оценяват и подобряват своите екологични резултати.

 

• Използвайте своя собствена чаша вместо пластмасовите или хартиените чаши за еднократна употреба. По този начин, ако пиете 2 кафета на ден, ще изхвърляте 500 чашки по-малко годишно.

• Помислете, преди да разпечатате. Помислете дали наистина е нужно да разпечатвате даден документ или електронно писмо и приканвайте другите да правят същото. Ако трябва да разпечатате документ, използвайте двете страни на листа.

• Изключвайте компютъра и принтерите си през нощта и през почивните дни. Проверете също настройките на вашия компютър — най-вероятно има енергоспестяващи опции, които можете да използвате.

• Купувайте в по-големи опаковки. Предложете вместо малки пакетчета кафе, захар, чай и сметана да се използват по-големи опаковки за обща употреба. Така е по-евтино и се намаляват отпадъците.

• Опитайте да пътувате по-малко по работа, като използвате видеоконференции или други възможности за срещи от разстояние.

• Попитайте шефа си дали сградата, в която работите, е преминала енергиен одит. Обикновени мерки за икономия на енергия, като осветление, задействано от сензори за движение, могат значително да намалят сметките за енергия.

 

Цялата отговорност за съдържанието на настоящата публикация е на информационен център «Европа Директно» - Сливен. Мненията изразени в нея не отразяват официалната позиция на европейските институции.

Още снимки от новината

Коледа с по-малко отпадъци
Пазарувайте разумно
Екомаркировка
Използвайте повторно
Избирайте разумно
Отопление и охлаждане
Пестете вода
Щадящ климата офис

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев