Засилен полицейски контрол по празничните дни в края на годината

Пътна полиция
19.12.2019 / 12:00

Специализирани операции по пътна безопасност, незаконна търговия с акцизни стоки и храни, нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия и дейности по опазване на обществения ред са планирани в ОДМВР-Сливен през предстоящите празнични и почивни дни

Почивни дни, свързани с предстоящите празници Коледа и Нова година в края на месец декември и началото на януари са свързани с мерки и контрол, касаещи опазване на обществения ред, пътната безопасност и недопускане на инциденти при масово събиране на хора по време на тържества и други прояви. Предвидени са специализирани полицейски операции за контрол на питейните и увеселителните заведенията, за начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни, непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние, и за недопускане на посетители с оръжие.

Засилено присъствие на екипи на „Пътна полиция” ще има в дните 20.12.2019г., 23.12.2019г., 27.12.2019г. и 01.012020г., когато се очаква трафикът да бъде засилен. Предвидени са екипи на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта. Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Ще се извършва контрол по спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили над 2 тона. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” за недопускане управление на МПС след употреба на алкохол, наркотици и други упойващи вещества. Засилени проверки ще има в районите на заведения и на входно-изходните участъци в градовете и малките населени места за водачи, употребили алкохол. Ще се следи за спазване на скоростните режими и състоянието на автомобилите за движение при зимни условия. Контрол по спазване ограничението на скоростта, спазване на предимство и застраховка Гражданска отговорност.

Звената за контрол на общоопасните средства продължават да извършват проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни), в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт - включително и в новогодишната нощ. От извършените проверки до момента не са установени сериозни нарушения, съставен е един акт за нерегламентирана продажба на пиратки в град Котел.

Продължават действията на Икономическа полиция по операции срещу незаконната търговия с акцизни стоки- тютюневи изделия, алкохол, горива. Извършват се проверки в търговските обекти, съвместно с Агенцията по безопасност на храните за продажба на стоки със съмнителен произход. Проверяват се зехтини, млечни храни и продукти, месо, месни изделия, и други. В дните 20 декември – 1 януари ще се извършват проверки за нерегламентирана търговска дейност в централната част на града, в районите на църковните храмове и пазарите.

Всички публични мероприятия в празничните дни ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълнените с празнични събития последни дни от годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост, предвидливост и бдителност, за да избегнат рисковете от кражби на пари, ценности и имущество, като от жилищата, така и от личните автомобили.

Нека да добавим нотка отговорност, за да си осигурим спокойни празнични дни.

Честита Коледа и весело посрещане на Новата 2020-та година!!!

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев