Малта: Риск от компрометиране на разследванията докато премиерът продължава да заема поста си

Европейският парламент
19.12.2019 / 09:52

Сериозни и непреставащи заплахи за правовата държава, демокрацията и основните права

Призив за прекратяване на схемите „гражданство чрез инвестиция“ и „право на пребиваване чрез инвестиция“

Създаване на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за разследваща журналистика

Евродепутатите се загрижени относно надеждността на разследванията на убийството на Дафне Каруана Галиция и липсата на напредък по свързаните с него обвинения.

 

В резолюция приета с 581 гласа „за“ срещу 26 гласа „против, и 83 „въздържал се“ Парламентът подчертава, че „всякакъв риск от компрометиране на разследванията (...) трябва да бъде избегнат с всички налични средства“ и предупреждава, че докато министър-председателят продължава да заема този пост, ще продължава да съществува такъв риск.

 

В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу малтийския министър-председател, и по-точно срещу началника на кабинета и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица свързани с тях, и се изразява загриженост, че паралелните разследвания „не са напреднали или дори не са били започнати“.

 

Защита на демокрацията, правовата държава и основните права

 

„Развитията в Малта през последните години са довели до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“, заявява ЕП, изтъквайки притеснението си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.

 

Евродепутатите приветстват неотдавнашните коментари на заместник-председателя на Комисията г-жа Йоурова, която заявява, че липсата на съдебни реформи от страна на Малта би могло да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. Те повтарят призива за необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права за защита на ценностите на ЕС.

 

Парламентът също настоява за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като те на практика продават европейско гражданство и представляват заплаха за борбата с прането на пари, борбата с трансграничната престъпност и за целостта на Шенгенското пространство.

 

В заключение, текстът приветства създаването на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за изключителни постижения в разследваща журналистика. Необходимите разпоредби във връзка със създаването на наградата трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро.

 

Бързи факти

 

Вследствие на последните разкрития във връзка с убийството на разследвания журналист Дафне Каруана Галиция през 2017 г. и последвалата политическа нестабилност в Малта, делегация от Европейския парламент посети страната на 3 и 4 декември, за да направи оценка на ситуацията на място. Проектът на доклада от мисията ще бъде обсъден в комисията по граждански свободи в ЕП през следващата година.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев