Най-много награди за Сливен

Най-много награди за Сливен
17.12.2019 / 10:07

Преди няколко дни, на 11.12.2019 г, в гр. Правец, в тържествена обстановка, в присъствието на повече от 120 зооинженери и фермери се проведоха две мероприятия в едно. Връчване на наградите за зооинженер на 2019 г и отбелязването на 60 години от създаването на първата държавна служба по селекция в животновъдството в страната. Отличната организация на мероприятието бе създадена от екипа на г-н Георги Йорданов – Директор на ИАСРЖ и г-н Момчил Тасков – Председател на Съюза на зооинженерите в България.

 

Сливенска област е една от най-малките области по площ, но хората от този край освен праскови могат да отглеждат и животни. Засега, в областта има пет говедовъдни ферми, в които се произвеждат годишно над 10 000 кг мляко от крава. Кравата рекордьорка за всички времена в България също е със Сливенско „жителство” – дала 16 022 кг мляко с 4.1% м.в. и 3.3% протеин, това е Като 51 – шампионка на България за 2016 г.

 

Като 51 – шампионка на България за 2016 г

Тук се намира и най-голямата Станция за изкуствено осеменяване и разбира се, култовото място за всички животновъди – Изложбата за животни. Всичко това бе и предпоставка за Сливен да заминат пет награди от двете събития.

 

Зооинженер Мартин Трънчев – същият бе номиниран в категорията млад зоинженер и съвсем правилно бе отличен с приза за такъв, заедно с още един селекционер по овцевъдство.

Иван, е завършил преди една година образованието си в Тракийски университет-гр.Стара Загора. Веднага започва работа в един от „мерцедесите” на фуражната промишленост у нас ХВ-ТопМикс. Показвайки отлични качества на „терена”, вече му е гласувано доверие и е консултант за Южен централен район.

 

След връчване наградите на номинирените зооинженери, дойде и ред да бъдат наградени специалисти работели в ИАСРЖ.

 

зооинж. Михаил Михайлов – получи плакет по случаи 60 годишнината на ИАСРЖ. Същият е работил в Селекционен център Сливен 30 години. В началото, като овцевъд и фермата в с. Съдиево, с която работи е рекордьор не само за България, а и за Европа – ср. вълнодайност от 10 кг при овцете майки, 12-14 кг от женските шилета, 14-16 кг от кочлетата и над 16 кг от кочовете. Надоено мляко от овца 55 кг и плодовитост 145 агнета от 100 овце. Участва в колективите по създаването на породата Родопски цигай и Синтетичната млечна линия. В комисията по признаване на Дунавската тънкорунна порода, Карнобатската тънкорунна порода и Българската бяла млечна коза.

Следват 12 години директор на Селекционен център по животновъдство – гр. Сливен, където реализира проектите – Изложба за животни и Лаборатория за окачествяване на суровото мляко.

Създава и зайцеферма за развъждане на Белгийски великан.

Участва в създаването на първия за България Съюз на говедовъдите за Бургаска област и дори е председател на Съюза една година.

Участва в създаването на “Геномика” ООД и старта на първата работеща Развъдна асоциация в страната.

В момента е Изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България.

 

Зооинжинер Ивелина Василева – постъпва на работа в Селекционен център по животновъдство гр. Сливен, веднага след завършване на образованието си в Тракийския университет. Назначена е да отговаря за Изложбата за животни и зайцефермата. Следва работа в отделите за селекция в говедовъдството и овцевъдството, а сега е в екипа по производство на семенна течност от бици и биволски такива. Наградена е със сребърната значка на ИАСРЖ.

 

Д-р Христо Караджов от гр. Котел получи също плакет при номинациите за селекционер на годината. Кой е д-р Караджов. Разбира се зоотехник, започнал кариерата си като такъв в с. Градец. Следват няколко години като главен зоотехник на АПК Котел, след което става и заместник председател на АПК Котел по животновъдство. Защитил докторат по отношение на Цигайската порода овце. Не случайно всяка година АПК Котел произвеждаше над 400 бр кочове от породите Цигай и Родопски цигай. Съавтор в колектива по създаването на породата Родопски цигай. Поставя началото на реставрирането на Котленската порода овце. Понастоящем е Председател на тази развъдна асоциация.

 

Д-р Иван Омайников – получи почетен плакет за номинацията „за заслуги в селекцията”. Кой е г-н Омайников. В животновъдната общност го познават всички. Започнал работа като зоотехник на ферма в гр. Твърдица, след това главен зоотехник, следва заместник председател по животновъдство на АПК Гавраилово, АПК Сливен и зам.-председател на ОАПС Сливен. Внедрил в системата на АПК в областта машинното доене на овцете, депата за угояване на телета и агнета, батерийното отглеждане на малките агнета, депо за отглеждане на новородените телета в иглу.

В годините на демокрацията е основател на РАМП-Сливен, участва в създаването на НСГБ и Асоциаците на черношарената порода и месодайната асоциация със седалище Сливен. Един от основателите на българо-немската фирома Геномика, заедно с Михайлов дават старт на първата работеща развъдна асоциация в България, доктор на с.с.н със защитена научна работа по отношение месодайното говедовъдство. Кариерата си завършва, като селекционер по говедовъдство.

 

Тоня Мишева

 

Още снимки от новината

Зооинженер Мартин Трънчев
зооинж. Михаил Михайлов
Зооинжинер Ивелина Василева
Д-р Христо Караджов
Д-р Иван Омайников

 

www.Govedovad.com
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев