Седмицата в ЕП: 9 – 15 декември 2019 г.

Европейският парламент
09.12.2019 / 12:43

Пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

 

Европейски зелен курс/ Специална пленарна сесия. Парламентът ще проведе извънредно пленарно заседание в Брюксел в сряда от 15 до 17 ч., на което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителният заместник председател Франс Тимерманс ще представят пред евродепутатите "Европейски зелен курс" и срокa на свързаните с това законодателни предложения. Европейският зелен курс трябва да даде възможност на Европа да стане първият неутрален за климата континент до 2050 г. (сряда, 11 декември)

Климатични промени/ COP25. Делегация на Европейския парламент ще присъства на конференцията на ООН относно изменението на климата COP25, която се провежда в Мадрид. На последната парламентарно заседание през ноември евродепутатите обявиха извънредно положение за климата и призоваха ЕС да намали емисиите с 55% до 2030 г., за да стане климатично неутрален до 2050 г. (понеделник до събота).

Конференция за бъдещето на Европа. Комисията по конституционни въпроси ще финализира своето предложение относно структурата на предстоящата Конференция за бъдещето на Европа. Конференцията, която се организира от Парламента, Комисията и Съвета, ще стартира през 2020 г. и ще се проведе в продължение на две години. Тя има за цел да включи част от обществото и да даде шанс на гражданите да допринесат за реформата на ЕС. (понеделник, 9 декември)

Подготовка за пленарно заседание. Политическите групи ще се подготвят за последната пленарна сесия за 2019 г. от 16 до 19 декември в Страсбург, по време на която евродепутатите ще почетат носителя на наградата "Сахаров" за 2019 г. - уйгурския икономист Илхам Тохти, който в момента се намира в затвор в Китай, и ще проведат дебат за положението на уйгурското население в Китай. Парламентът ще отбележи 10 години от Договора от Лисабон, ще обсъди резултатите от срещата на върха на 12-13 декември, ще избере нов Европейски омбудсман и ще гласува два закона за борба с измамите с ДДС. Евродепутатите ще обсъдят най-новите развития в Малта, хуманното отношение към животните, както и начините да преодоляване на разликата в заплащането между жените и мъжете.

Програма на председателя на ЕП. Във вторник председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с носителя на наградата "Сахаров" за 2017 г. Лорент Сале, след което ще открие „Алеята на свободата на Сахаров“, както и ще изнесе встъпителното слово на конференцията „Европейският съвет десет години след Лисабон - институционална динамика и въздействие до днес“. В сряда председателят Сасоли ще се срещне с американския икономист и активист Джеръми Рифкин и президента на ФИФА Джани Инфантино. В четвъртък г-н Сасоли ще се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадис, министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, както и ще се обърне към Европейския съвет, след което ще даде пресконференция.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев