Седмицата в ЕП: 18 – 24 ноември 2019 г.

Европейският парламент
18.11.2019 / 13:12

Срещи на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

 

Изслушвания на кандидатите за комисари. Председателският съвет, включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи, ще обмени мнения с избраните заместник-председатели на ЕК (Валдис Домбровскис, Маргрете Вестегер и Франс Тимерманс) и ще вземат решение относно резултата от изслушванията. (21 ноември, четвъртък)

 

Мигранти/Либия. Комисията по граждански свободи и подкомисията по човешки права ще направят оценка на условията за търсещите убежище в Либия на фона на ситуацията в страната, включително връзката на въоръжени групировки с организираната престъпност и условията в центровете за задържане. Сред гостите ще бъдат представители на Европейската служба за външна дейност, Европейската комисия, Върховния комисариат на ООН за бежанците, Международната организация за миграция, Лекари без граници и др. (21 ноември, четвъртък)

 

Върховенство на закона/Унгария. Финландското председателство на Съвета на ЕС ще докладва пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи относно последните обсъждания в Съвета по процедурата по чл.7(1) срещу Унгария, за да установи дали има ясен риск от сериозно нарушаване на основните ценности на ЕС. Това е първата съществена дискусия по темата в настоящия законодателен мандат. (21 ноември, четвъртък)

 

Еврозона. Председателят на Еврогрупата Марио Сентено ще обсъди последните развития в еврозоната с членовете на комисията по икономически и парични въпроси. Сред темите, които ще бъдат обсъдени с евродепутатите, са икономическото забавяне, завършването на банковия съюз, създаването на европейска схема за осигуряване на депозити и др. (18 ноември, понеделник)

 

Конвенция за правата на детето. ЕП организира конференция на високо равнище, която ще отбележи 30-та годишнина на Конвенцията на правата на детето и ще обсъди постигнатия напредък през изминалите три десетилетия и предизвикателствата, пред които са изправени днес децата и младежите. Конференцията ще бъде открита от кралицата на Белгия Матилда, председателя на ЕП Давид Сасоли и испанският певец и посланик на добра воля на УНИЦЕФ Давид Бисбал. (20 ноември, сряда)

 

Подготовка за следващото пленарно заседание. Политическите групи ще се подготвят за пленарното заседание, което ще се проведе от 25 до 28 ноември в Страсбург. Очаква се на това заседание ЕП да избере новата Европейска комисия след представянето на колежа от комисари и тяхната програма от Урсула фон дер Лайен. Евродепутатите ще обсъдят предстоящия Европейски съвет, който ще се състои на 12 и 13 декември, както и Конференцията на ООН за изменението на климата (COP25), която ще се състои в Мадрид в началото на декември. Евродепутатите също така ще гласуват бюджета на ЕС за 2020 г. Заседанието включва и връчването на филмовата награда на ЕП LUX и тържествено заседание с Олег Сенцов, лауреат на наградата Сахаров за 2018 г., който наскоро беше освободен от затвора.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев