Душата е вечна...

Душата е вечна...
17.11.2019 / 14:01

Добро утро, приятели!

Някак си сме свикнали да си представяме смъртта като нещо много лошо и злокобно. Не смеем даже да допуснем, че тя може да е полезна и когато е навреме и на точното си място и да се приеме за необходима.

Ние, съвременните хора така сме се разглезили и така сме се отдалечили от Майката Природа, че всяко нещо, което всява смут в душите ни, го приемаме за ужасно, за излишно и жестоко.

А всъщност няма нищо по-обичайно и по-естествено нещо от смъртта.

Какво е смъртта?

Тя е просто да съблечеш старата си дреха, за да можеш да облечеш нова.

Този, който е свикнал да вижда смъртта в очите и който знае как изглежда и как преминава през различните етапи едно мъртво тяло, знае, че това е най-естественото нещо на света. Ненужното, мъртво тяло бива разградено и буквално изядено от различните микроорганизми, от личинки, червеи, или някакви други животни.

Нищо не остава от него – нищичко. Понякога могат да се съхранят за по-дълго костите, но това е само ако има някакви условия за това.

Нашето временно човешко тяло представлява само превозното средство, което използваме през живота си. И когато това остарее или не може повече да изпълнява функциите си, то се разпада.

Не бива да драматизираме една смърт, защото тя не е нищо повече от заспиване, събуждане и продължение на живота.

Да не би човек да се притеснява, когато си ляга да спи?

Не, разбира се, не се притеснява, защото знае, че когато си вземе необходимото от съня, той ще се събуди и това е неминуемо.

Всъщност, тягостното състояние и страхът от смъртта са в резултат на отъждествяването ни с тялото. Когато сме наясно, че тялото не сме ние - когато знаем, че ние не сме нито умът ни, нито чувствата, нито емоциите, нито каквото и да е което е продължение на човешкото ни тяло, ще осъзнаем че нашата Същност и тялото ни, не са едно и също нещо. Същността не съвпада с границите, със свойствата и характерностите на тялото ни.

Изначалната ни Природа не подлежи на описание, тъй като каквото и да кажем, колкото и дълго да дефинираме и обясняваме, няма как чрез човешкия си ум да обхванем Необятното.

Това, което можем да направим, за да разберем Истинската си природа е, да се отстраним от ума си. Да спрем да използваме менталните формации и конструкции, концепциите, опита и разбиранията идващи от ума. Необходимо е да изоставим всичко, което е продукт на човешкия ни ум и да погледнем отвъд него.

Свикнали сме да търсим нещо познато, разбираемо и достъпно за ума ни. Не, ако сте се отправили към намирането на Истинската си Природа, ще се наложи да изоставите всичките си човешки знания, целият си опит и рутина, и всичко което може да бъде в помощ на ума ви.

Тогава заставайки отвъд възможностите и познанията на ума, ще осъзнаете Себе си. Това Себе не е нито живо, нито мъртво. То не е нито знаещо, нито незнаещо. Също, То няма да ви се подчинява, нито пък ще иска да отнеме свободата ви. Себето не е нещо непознато, но и не е това, което вие сте научили отнякъде. Нищо от Същинската ви Природа няма да съвпада с представите и мнимата реалност на ума ви, затова колкото по-интелигентен е човек, толкова по- силна воля му е необходима и по-трудно може да изостави интелекта си и да прогледне през Истинските си Очи и да чуе с Истинските си Уши.

Отъждествяването ни с ума, чувствата, емоците и с тялото създава илюзии и пелена от мъгла, която пречи да осъзнаем Извечната си Природа.

Така е, не очаквайте след смъртта си да сте нещо различно или някой друг, но и не възприемайте Истинското си Себе като човешката си представа за личността.

Раждането е нещо напълно естествено, смъртта е напълно естествена и животът е съвсем естествен. Това, което не е естествено са изопачените ни представи за Себе си.

Не са естествени пороците ни, не са естествени неовладените желания, последването на прекомерните удоволствия и страстите. Всички те водят към забрава – да не знаем кои сме и да се стремим към илюзиите и органичеността.

Говоря за смъртта, защото повечето от болестите - паник атаките, някои състояние на Обсесивното Компулсивно Разстройство и въобще мислите за предстоящ край, водят към страх от смъртта. Това на свой ред изпива съпротивителните сили и вместо да се борим и да победим болестта, болните се разпиляват и разкъсват от паразитни мисли и ужаса от евентуалната смърт.

Ако човек не се страхува прекомерно от смъртта, той не би се изчерпвал толкова бързо и не би бил така слаб и уязвим към здравословните си проблеми. Страхът от смъртта допълнително усилва неволята и така проблемът става труден и неразрешим.

Щом имаме постоянна и редовна медитативна практика, ние постепенно ще осъзнаваме преходността на човешкото ни съществуване. Ще знаем съдържанието и качествата му и няма да се объркваме и да поставяме временното над Вечното и ограниченото над Безграничното.

Всекидневната практика неусетно и малко по малко ще ви разкрива Истинската ви Природа, докато накрая изцяло ще осъзнаете кой Сте всъщност, т.е. истинското знание за Себе си.

И отсега нататък когато стане въпрос за смъртта, е добре да знаем, че това не е нищо повече от изхвърлянето на старата, похабена и износена дреха - тялото.

Със смъртта нищо не свършва и никой с никого не се разделя завинаги. Щом е в точното си време и на точното си място, смъртта е реално продължение на живота!

Сега пак ще ви припомня медитативната техника, за да ви помага да осъзнаете Истинската си Природа и да спрете да се отъждествявате със смъртното си тяло:

Наблюдавате ума си – как мислите се появяват, как стоят и как отминават. Не вземате участие в мислите, не им отдавате значение, не ги развивате и не се опитвате да ги коригирате. Просто стоите и не се намесвате в тях. Щом не им давате енергията и силите си, мислите ще се успокоят и утихнат. Ще навлезете в естественото, Пусто, безмълвно и умиротворено състояние. Така ще можете да отразявате всичко такова, каквото е от Истинската си Природа. Ще се слеете със Себе си и ще следвате Същността си винаги, навсякъде и във всички ситуации. Този, който е единен със Себе си, той върви в единен ритъм с Безграничното, не може да сгреши или да генерира карма!

Пожелавам ви, упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си, за да сте здрави и да постигате определените си цели!

Източник:
Нед Димов
https://www.facebook.com/groups/dimovnedelcho/permalink/10156376333822553/
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев