Седмицата в ЕП: 11 – 17 ноември 2019 г.

Европейският парламент
08.11.2019 / 15:46

Изслушвания на кандидат-комисари, пленарна сесия и заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Изслушвания

Изслушвания на новите кандидат-комисари. Изслушванията на новите кандидати за комисари Оливер Вархели (съседство и разширяване), Адина-Йоана Вълан (транспорт) и Тиери Бретон (вътрешен пазар) ще се състои на 14 ноември. Оливер Вархели ще бъде изслушан от 9 до 12 ч. (българско време) в комисията по външни работи. От 14 до 17 ч. комисията по транспорт ще изслуша Адина-Йоана Вълан, а комисията по промишленост, изследвания и енергетика - Тиери Бретон. (четвъртък, 14 ноември)

Пленарно заседание

30 години от падането на Берлинската стена. По време на тържествена церемония преди откриването на пленарната сесия Европейският парламент ще отбележи 30-та годишнина от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на германския парламент Волфганг Шойбле ще произнесат речи пред евродепутатите. (сряда, 13 ноември).

 

Миграция. Евродепутатите ще обсъдят с Комисията и Финландското председателство ситуацията в горещите точки за прием на бежанци на гръцките острови и в Босна. (четвъртък, 14 ноември)

 

Подкрепа за бившите работници на Карфур Белгия. Очаква се евродепутатите да подкрепят отпускането на 1.6 млн евро в помощ на 400 бивши работници на Карфур Белгия, съкратени поради нарастването на пазаруването онлайн. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на професионално ориентиране и обучение за работниците, което да им помогне да намерят нова работа. (четвъртък, 14 ноември)

 

Права на децата. В навечерието на 30-та годишнина на Конвенцията за правата на детето (20 ноември), евродепутатите ще обсъдят постигнатия напредък през последните три десетилетия и новите предизвикателства, пред които са изправени децата и младежите. Резолюцията ще бъде гласувана на пленарната сесия в Страсбург в края на ноември. (сряда, 13 ноември)

 

Сондажни операции на Турция. Евродепутатите ще обсъдят последните развития и нарастващото напрежение сред страните от Източното Средиземноморие след дълбоководните сондажните операции на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър. (сряда, 13 ноември)

Заседания на комисии

Петиции от България. На 12 ноември членовете на комисията по петиции ще разгледат петиции от България в областта на транспорта, включително относно пакет "Мобилност". Заседанието на комисията може да бъде проследено в интернет след 15:30 ч българско време във вторник: https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20191112-1430-COMMITTEE-PETI (вторник, 12 ноември)

 

Бюджетът на ЕС за 2020 г. Депутатите и правителствата на страните от ЕС ще продължат разговорите за постигане на споразумение за бюджета на ЕС за 2020 г. Парламентът иска инвестиции за защита на климата, за Инициативата за младежка заетост и Еразъм +, както и за подкрепа на МСП, изследвания, дигитализация, миграция и външна политика, включително развитие и хуманитарна помощ. (през цялата седмица)

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев