Илхам Тохти печели награда „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г.

Илхам Тохти печели награда „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г.
25.10.2019 / 09:37

Икономистът Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай, е носителят на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г.

При обявяването на решението председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че ратува за умереност и помирение, той получи доживотна присъда на показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай."

Лауреатът бе избран по-рано днес от Председателския съвет (председателят Сасоли и лидерите на политическите групи) на Европейския парламент.

Илхам Тохти

Илхам Тохти е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството в Китай за регионална автономия. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм. Въпреки това той продължава да отстоява умерената си позиция. От 2017 г. над 1 млн. души от уйгурското малцинство са задържани в лагери.

 

Церемония по награждаване

Наградата, която се състои от сертификат и парична премия от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Страсбург на 18 декември.

 

Финалистите

Другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2019 г. бяха бразилски защитници на правата на човека и млади кенийки, разработили приложение срещу гениталното осакатяване на жени. Научете повече за тях от нашия материал.

 

Те също са поканени да присъстват на церемонията по награждаването през декември.

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

 

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев