Ошрат Котлер: Трябва да се гордеете със смелите обикновени българи, спасили своите евреи

Ошрат Котлер
24.10.2019 / 14:59

„Поздравявам творческия екип, създал филма „Следващото поколение“ за избора на Пловдив за първата му прожекция и то в годината, когато градът е Европейска столица на културата. Но и не само заради това. А и заради смелостта на пловдивчани и техния митрополит Кирил, който преди 76 години заяви, че няма да се поколебае да тръгне с депортираните. Потомците на спасените български евреи, ведно с всички наши сънародници, днес могат да се гордеят с предците си, да разказват историята за човечността и чертаят нови хоризонти между българския и еврейския народ“. Тези думи са част от приветствения адрес, който президентът на Република България Румен Радев адресира до екипа и героите на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“. Градът под тепетата бе домакин снощи на световната премиера на българо-израелската копродукция.

 

Сълзи и смях, две коренно различни състояния, владееха публиката. Както сподели един от героите в лентата и в най-злокобната ситуация може да се открие лъч светлина – щипка пречистващ хумор. Филмът, с главни герои потомци на спасени евреи, буквално препълни голямата зала на Лъки – Дом на киното, Пловдив. Час и половина зрителите съпреживяваха огромното вълнение и зареденото със силни емоции търсене на корените и Спасителите от двама израелтяни – две личности, които олицетворяват съвременното лице на еврейската държава - генерал-лейтенант /о.р./ Габи Ешкенази и Ошрат Котлер. Бащата на Ешкенази е роден в Пловдив, а Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик. Генералът, който от 2007 до 2011 г. е началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел, тези дни се спряга за евентуален премиер на Израел. Съставянето в момента на ново правителство, не му позволи да присъства на премиерата.

 

„Благодаря и от негово име на българския народ за спасението на нашите предци“, обърна се към присъстващите в залата Ошрат Котлер след финалните кадри на филма. Котлер, един от доайените в израелската журналистика, е автор и на превърналата се в бестселър книга „Дете мое”, вдъхновена от личната и семейна биография.

 

„Историята на България през Втората световна война е история, която трябва да бъде запомнена завинаги. Защото показва каква сила могат да имат обикновените хора. България е в съюз с нацистите. Но, и това е голямото НО, в момента на истината, в деня когато злото почти е спечелило, българската църква и гражданското общество са показали, че всичко може да се промени. Трябва да се гордеете с тези смели обикновени българи, спасили своите евреи“. С тези силни думи Ошрат Котлер се обърна към зрителите на премиерата. След това аплодира Веселка Гълъбова, жената от Ихтиман, която и помага да открие Живко, сина на Сандо, спасителя на нейния баща. „Моят баща и досега казва „татко“ на Сандо, който рискувайки много, го приютява временно в своя дом“, каза Ошрат. „Опитвах се да разбера защо тези обикновени хора са били толкова смели в защитата на евреите. Сигурно защото хората тук първо се приемат като българи и след това вече се делят на християни, евреи или мюсюлмани. Това е правило България уникална, отличавало е от другите европейски страни“.

Главната героиня изказа своето професионално възхищение към авторите на филма. „Като документалист в израелската телевизия се обръщам към режисьорите на лентата с комплименти и огромен респект – Ния Александрова и Айелет Хелер заснеха филма буквално за 4 дни“.

 

„Това беше един труден филм, който мисля, че стана емоционален, повече отколкото очаквах“, сподели от своя страна Димитър Гочев, един от продуцентите на „Следващото поколение“. Той припомни и силните думи, казани в края на лентата от генерал-лейтенант Габи Ешкенази: „Ние сме тук, защото сте били вие“.

 

Яков Джераси, един от инициаторите за тази продукция, добави, че ще е добре българските културни и дипломатически институции да помогнат при разпространението на „Следващото поколение“ по света. „Защото това е една вълнуваща истинска история за истински хора“, смята Светлозар Калев, председател на Организация на евреите в България "Шалом" - гр. Пловдив, който е и герой във филма.

Филмът „Следващото поколение” е копродукция между „Dreams Industry”, България и T.T.V Productions и Канал 8, Израел. Реализиран е с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата, Ционистка федерация на България, Международна фондация България и други. „Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Още снимки от новината

Ошрат Котлер
отляво надясно -Айелет Хелер, Ошрат Котлер,  Ния Александрова
снимки от премиерата
Яков Джераси
Яков Джераси
Димитър Гочев
Светлозар Калев
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата
снимки от премиерата

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев