Доналд Туск представя заключенията от Европейския съвет за последен път

Евродепутатите обсъждат Европейския съвет на 17 и 18 с председателите Туск и Юнкер
22.10.2019 / 16:24

Всеобщо осъждане на турската агресия в Сирия и Кипър

Сделката за Брекзит - ЕП е готов да свърши работата си веднага щом Обединеното кралство я ратифицира

Съветът трябва да действа по МФР, Парламентът настоява за амбициозни цели за бъдещия ЕС

Невъзможността за постигане на единодушие относно Албания и Северна Македония е „грешка“

 

Евродепутатите обсъждат заключенията от Европейския съвет на 17 и 18 октомври в пленарна зала тази сутрин с председателите Юнкер и Туск.

 

По време на встъпителната му реч, последната в Парламента като председател на Европейския съвет, Доналд Туск осъди едностранните турски военни действия в Североизточна Сирия и призова за оттеглянето на войските и спазването на международното хуманитарно право.

 

Той потвърди солидарността на ЕС с Кипър, във връзка с незаконните турски сондажни дейности край неговите брегове. По отношение споразумението за Брекзит, той подчерта, че „сценарий без споразумение никога няма да бъде наше решение“. Относно „трудния дебат относно разширяването“, председателят Туск окачестви решението да не стартират преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания като „грешка“.

 

Председателят на Комисията, чийто мандат изтича сега, Жан-Клод Юнкер отбеляза, че сделката за Брекзит предлага правна сигурност и отговаря на желанията на Парламента. Относно бюджета на ЕС, той подчерта, че въпреки предстоящите затруднения, последните предложения на Съвета на ЕС остават неприемливи: „не можете да оформите Европа с 1% БВП“.

 

Всички лидери на политически групи подчертаха, че осъждането на Турция не е достатъчно и поискаха от Съвета на ЕС, Комисията и държавите членки да предприемат специфични действия. Повечето от тях повториха, че фактът, че има сделка за Брекзит за организиранo оттегляне е положително развитие и потвърдиха, че Парламентът може да свърши своята част от работата само след като споразумението е ратифицирано от Обединеното кралство. Те също подчертаха необходимостта от достатъчно време за преглед на сделката от избраните представители в Обединеното кралство и в ЕС.

 

Повечето от евродепутатите, които се изказаха относно дългосрочния бюджет на ЕС, поискаха от Съвета да потвърди финансирането на амбициозните цели поставени от Парламента и новоизбрания председател на Комисията фон дер Лайен. По темата за разширяването в Западните Балкани, почти всички участнички в дебата осъдиха невъзможността за постигане на единодушие в Европейския съвет, въпреки огромната подкрепа в Европейския съюз.

 

В заключителната си реч председателят Туск отбеляза, че от това, което е „чул в дебата“, той „няма съмнения, че трябва да се отнасяме сериозно към искането на Обединеното кралство за удължаване на срока“.

 

Встъпителни изказвания от Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conclusions-of-the-european-council-meeting-of-17-and-18-october-2019-council-and-commission-statements_I179769-V_rv

 

Дебат с евродепутати, първи тур

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conclusions-of-the-european-council-meeting-of-17-and-18-october-2019-meps-debate_I179240-V_rv

 

Заключителни изказвания от Мишел Барние, Главен преговарящ на ЕС за Брекзит и Доналд Туск

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conclusions-of-the-european-council-meeting-of-17-and-18-october-2019-meps-debate_I179240-V_rv

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев