Марки на стойност до 500 000 евро на изложбата „Пловдив фила“

Председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев  /вляво/ показва на министър Росен Желязков колекцията с най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика, представени  на Европейската филателна изложба в Пловди
17.10.2019 / 15:03

Колекции от марки на стойност 100-200 хиляди до 500 000 евро присъстват в Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“. Това съобщи Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти, който е основен организатор на проявата.

Тя представя най-ценните и значими пощенски миниатюри. Най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика може да се видят в сбирката на колекционера от Лондон Идор Гатти, която е събирана в продължение на половин век. Участници от 20 държави показват отлични експонати в Международен панаир Пловдив. Грандиозната изложба е част от изложението на колекционерите „Булколекто 2019“, което продължава от 17 до 20 октомври.

В годината, когато нашият град е Европейска столица на културата, тук се показва една изключително интересна страница от историята на континента и постижения на художници миниатюристи, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, при откриването на 9-ото издание на „Булколекто“. То се организира съвместно със Съюза на българските филателисти и компания „Български пощи“, а Европейската филателна изложба – в партньорство с община Пловдив и фондация „Пловдив 2019“.

Елитът на филателията от цяла Европа е тук, каза в приветствието си кметът на община Пловдив инж. Иван Тотев. Особено значим е фактът, че тази изложба е включена в програмата на града като Европейска столица на културата, изтъкна Боян Бранич, генерален секретар на Европейската федерация на филателистите. „Пловдив фила“ е генерална репетиция за световната изложба „България 2020“, заяви Спас Панчев.

В дигиталната епоха единствено пощенските марки няма да се дигитализират, прогнозира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, преди да открие изложбата и „Булколекто 2019“. След това бе валидирана поредицата „Стари ветроходни кораби“, на която са изобразени плавателни съдове от древността до Ренесанса. Художествената стойност на изданието е висока, то е и много ценно, защото е отпечатано в едва 1000 екземпляра, каза министър Желязков. С особен интерес той разгледа колекцията на Идор Гатти.

След откриването беше валидиран и блок „500 г. от смъртта на Леонардо”. През следващите дни ще бъдат пуснати в употреба илюстрована пощенска карта „140 г. от подписването на Цариградския мирен договор”, каре от 4 пощенски марки „100 г. от рождението на Николай Хайтов”, блок „Защитени видове в Бургаското езеро - видра” и блок „Национални носии”. Те се продават в специалната пощенска станция, демонстрираща и услугите на компания „Български пощи“, която има силно присъствие на изложението.

„Булколекто 2019“ ще изненада посетителите и с разнообразните сбирки на колекционери, работещи в различни области, коментира д-р Иван Соколов. Щандовете са разположени в палата 7 и може да се разгледат от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 16 часа.

Още снимки от новината

Ценната поредица „Стари ветроходни кораби“ бе валидирана при откриването на  Панаира на колекционерите „Булколекто 2019“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев