Седмицата в ЕП: 14 – 20 октомври 2019 г.

Европейският парламент
14.10.2019 / 15:31

Срещи на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

 

Новата Европейска комисия. Председателският съвет на ЕП, състоящ се от председателя на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи, ще обсъдят процедурата по избор на новата Европейска комисия и публичните изслушвания от изминалите две седмици. (сряда, 16 октомври)

Брекзит/ европейски фондове. С цел да бъде избегнато прекъсване във финансирането на бенефициенти по европейски програми в Обединеното кралство – като университети, местни общности, фермери, студенти по програма "Еразъм" – в случай на Брекзит без сделка, парламентарната комисия по бюджети ще гласува, за да гарантира, че и през 2020 г. Обединеното кралство ще продължи да се възползва от тези програми, при условие че страната плати своя дял в бюджета на ЕС. (понеделник, 14 октомври)

Подготовка за пленарно заседание. Политическите групи ще се подготвят за следващото пленарно заседание на ЕП, което ще се проведе от 21 до 24 октомври в Страсбург. По време на заседанието се очаква евродепутатите да гласуват новата Европейска комисия след като Урсула фон дер Лайен представи колегиума от комисари и тяхната програма. Евродепутатите също така ще обсъдят резултатите от Европейския съвет на 17 и 18 октомври и заедно с Жан-Клод Юнкер ще направят преглед на работата, свършена от Комисията по време на неговия мандат. По време на сесията евродепутатите ще гласуват и бюджета на ЕС за 2020 г.

Европейски съвет. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се обърне към Европейския съвет в четвъртък, след което ще даде прес конференция в 19.30 ч. българско време. Сред важните теми на Европейския съвет тази седмица са Брекзит, преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС, стратегическите приоритети за следващите пет години (включително представяне от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен) и климатичните промени. (четвъртък, 17 октомври)

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне във вторник с Негово светейшество Теодор ll, Александрийски папа и патриарх, както и с председателя на албанския парламент Грамоз Ручи. В сряда Давид Сасоли ще се срещне с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

 

Допълнителна информация

 

Седмична програма: 14 – 20 октомври

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев