Изслушване на кандидата за комисар Мария Габриел

Мария Габриел
01.10.2019 / 13:35

Комисията по култура и образование и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика изслушаха Мария Габриел, кандидат за комисар с ресор Иновации и младеж.

Координаторите на политическите групи ще се срещнат в следващите 24 часа, за да дадат своята оценка на представянето на кандидата.

 

Създаване на синергиии и възможности за младежите

 

По време на нейното встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най- вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

 

Двете комисии бяха критични относно това, че в заглавието на ресора на комисаря не се споменават “култура” и “научни изследвания”.

 

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма "Хоризонт Европа", в съответствие с позицията на ЕП, и необходимостта от участие на ЕП в прилагането ѝ.

 

Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси, свързани с бюджета на програмата Еразъм+, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета ѝ. Те също искаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълните въпроси подчертаха необходимостта от насърчаването на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

 

Можете да гледате запис от цялото изслушване тук.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/hearing-of-mariya-gabriel-commissioner-designate-innovation-and-youth_13213_pk

 

Обръщение към медиите

 

След изслушването председателите на комисиите Адина Вълян (ЕНП, Румъния) и Сабине Верхайен (ЕНП, Германия) се обърнаха към медиите. Гледайте записа тук.

 

Следващи стъпки

 

На основата на препоръките на комисията, на 17 октомври Председателският съвет ще вземе решение дали Парламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако случаят е такъв, пленарната зала ще проведе гласуване относно цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев