GIGABYTE обяви семейство сървъри на базата на AMD EPYC™ 7002

GIGABYTE обяви семейство сървъри на базата на AMD EPYC™ 7002
26.09.2019 / 16:02

GIGABYTE, ключов партньор в извеждането на процесорите AMD EPYC™ на пазара, е в първата вълна производители на сървъри пуснали модели с новия AMD EPYC™ 7002. Новите системи на GIGABYTE ще предложат на клиентите високи изчислителни и входоизходни възможности за съвременните информационни центрове, HPC и облачни среди.

 

GIGABYTE и AMD: силни партньори за EPYC

Винаги в челото на иновациите, GIGABYTE вижда потенциала на 1-вото поколение AMD EPYC™ още преди да излезе на пазара през 2017 г. и през следващите две години разработва пълна гама сървърни системи с тази фамилия процесори - общо 18 модела сървъри и дънни платки.

GIGABYTE се опира на своя солиден опит с 1-вото поколение EPYC™ и сега е готова с общо 28 системи базирани на 2-рото поколение AMD EPYC™ процесори, които планира да пусне към края на 2019 г. - почти двойно повече от моделите с първото поколение чипове.

Процесорите AMD EPYC™ 7002 серия

Новите процесори AMD EPYC™ 7002 серия са първите в света x86 сървърни чипове изработени по 7nm технология. Снабдени с 8 до 64 “Zen 2” ядра, AMD EPYC™ процесорите от 2-ро поколение са готови за PCIe® 4.0 системи с два пъти по-висока входо-изходна пропускателна способност от PCIe® Gen 3.0, и позволяват да се интегрират следващото поколение периферия като високоскоростни мрежови карти, ултрабързи SSD и други. Второто поколение EPYC™ поддържа и по-бързи DDR4 канали за използване на памети до 3200 MHz. Процесорите AMD EPYC™ 7002 серия се очаква да осигурят до два пъти по-висока производителност на цокъл и до 4 пъти повече FLOPS (операции с плаваща запетая в секунда) спрямо AMD EPYC™ 7001 серия.

Сървърни системи GIGABYTE с AMD EPYC™ 7002 серия

GIGABYTE ще пусне на пазара една от най-пълните сървърни продуктови линии с процеросите AMD EPYC™ 7002 серия, сред които:

• R-серия ракмаунт сървъри – общоцелеви сървъри за вграждане в шкаф с форм-фактор 1U и 2U, предлагащи възможно най-добър баланс между изчислителни възможности, памет, сторидж и разширяемост.

• H-серия 2U 4-модулни сървъри с висока плътност – обединява 4 „hot-pluggable“ (изваждане/поставяне без изключване) модули в 2U шаси за екстремна CPU изчислителна плътност за HPC или облачни изчислителни среди.

• G-серия GPU сървъри – 1U, 2U или 4U системи с водеща в индустрията GPU плътност, възможна заради отличния термичен и механичен дизайн на системите. Те са предназначени за инсталации за изкуствен интелект, машинно самообучение, подаване на поточно видео и др.

GIGABYTE ще пуска своята пълна продуктова гама сървъри с AMD EPYC™ 7002 процесорите на няколко вълни до края на 2019 г.

Тези системи позволяват да се закупува само това, което е нужно за поддръжка на изискванията на бизнес приложенията, с големи възможности за надграждане и производителност достъпна преди само с двупроцесорни модели. GIGABYTE R152 и R272 системите предлагат безкомпромисни еднопроцесорни решения с до 64 ядра и 128 нишки, до 2TB DDR4 памет в 16 слота и разноообразие от 2.5” или 3.5” NVMe / SATA / SAS сторидж устройства. За системните интегратори компанията предлага GIGABYTE MZ32-AR0 дънна платка - основата на сървърните серии R152 и R272.

Сървърните системи на GIGABYTE от сериите R182 / R282 използват по два процесора EPYC™ 2-ро поколение за до 128 ядра и 256 нишки на система. Те разполагат с 32 DIMM слота за до 4TB DDR4 памет и възможности за различни комбинации от NVMe и SATA / SAS сторидж конфигурации, PCIe® Gen 4.0 разширителни слотове включително OCP 3.0 слот. Двупроцесорните сървъри за монтиране в шкаф са идеални за софтуерно-дефинирани и виртуализирани инфраструктури и поддръжка на приложения нуждаещи се от висока производителност като анализ на бази данни или мащабни, високопродуктивни сторидж масиви.

4-модулните 2U сървъри от Н-серия на GIGABYTE с AMD EPYC са получили досега широка популярност и одобрение в индустрията. Според изданието Serve The Home, те просто са “…въздушно-охлажданите AMD EPYC платформи с възможно най-висока плътност на пазара. Използвайки 2U4N шасито с 8 x EPYC Rome CPU и място за още мрежови компоненти могат да се изградят системи с до 10240 ядра и 20480 нишки в 40U шкафово пространство...”3

Освен с висока плътност, Н-серията сървъри на GIGABYTE помагат да се намали сериозно общата стойност на притежание (TCO). Например, шасито е със споделени охладители и захранвания с цел намаляване консумацията на енергия и облекчаване на поддръжката, и включва характеристики като СМС модул (контролер за управление на шасито) за опростяване на управлението и намаляване на окабеляването за всичките 4 модула. Предимствата са ясни - системите GIGABYTE H-серия осигуряват практически идентична производителност на четири броя 1U сървъри, като намаляват използваното шкафово пространство с 50%, консумацията на енергия - с 4%, броя на захранванията - със 75%, и броя на основните кабели за захранване / 1GbE/ управление с 56% (7 v. 16.)”

Лесни и мощни инструменти за управление

Всички GIGABYTE сървъри с AMD EPYC™ процесори разполагат с AMI MegaRAC SP-X - уеб-базирана платформа за BMC (baseboard management controller) управление на сървърите с лесен за използване графичен потребителски интерфейс. BMC решението за управление на GIGABYTE е интересно и с това, че предоставя HTML5-базиран iKVM клиент за отдалечено управление като стандартна функция, без необходимост от закупуване на допълнителен лоценз. Достъпна за безплатно изтегляне е също GSM (GIGABYTE Server Management) платформата за отдалечено управление на множество сървъри на GIGABYTE, съвместима с IPMI или Redfish интерфейси за връзка. GSM включва настолно и мобилно приложение, както и плъгин за VMware vCenter.

 

Сървърните решения на GIGABYTE се предлагат у нас от дистрибутора SG-Computers Engineering ООД. Допълнителна информация за актуалните предложения на производителя можете да намерите на https://sg-computers.com.

Още снимки от новината

R152 / R272 серия еднопроцесорни ракмаунт сървъри
R182 / R282 серия двупроцесорни ракмаунт сървъри
H262 серия 2U, 4-модулни сървъри (два цокъла на модул)
Процесорите AMD EPYC™ 7002 серия
Сървърни системи GIGABYTE с AMD EPYC™ 7002 серия
4-модулните 2U сървъри от Н-серия на GIGABYTE с AMD EPYC

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев