Изслушвания на кандидатите за комисари

Европейският парламент
26.09.2019 / 15:58

Техническа информация за медиите относно избора на новата Европейска комисия и изслушванията на кандидатите за комисари

Изслушванията на кандидатите за комисари ще се проведат в периода 30 септември – 8 октомври. Подробния график на изслушванията може да намерите тук.

Организация на изслушванията

Всяко изслушване е с продължителност 3 часа. Изслушването започва с 15-минутно встъпително изявление на кандидата за комисар, последвано от въпроси на евродепутатите. Общият брой на въпросите за всяко изслушване е 25. Времето е разпределено както следва: една минута за въпрос, последвана от отговор на кандидата в рамките на 3 минути. Предвидена е възможност за кратки уточняващи въпроси от евродепутатите.

Ако портфолиото на кандидат за еврокомисар попада изцяло в компетенциите на една парламентарна комисия, то в изслушването ще участва само тази комисия (отговорна комисия). В изслушванията могат, обаче, да участват и повече от една парламентарни комисии. В тези случаи кандидатът ще бъде изслушан съвместно от тези комисии (съвместни комисии) или от асоциирани комисии с припокриващи се компетенции.

Оценяване на изслушванията

Председателят и координаторите на политическите групи в парламентарните комисии, отговорни за всяко изслушване, ще проведат заседание веднага след изслушването (или на следващата сутрин, когато изслушването се е състояло вечерта), за да оценят представянето на съответния кандидат за комисар.

В рамките на 24 часа след като завършат оценяването на кандидата, координаторите трябва да изпратят конфиденциално писмо до Съвета на председателите на комисии, в което се заявява дали кандидатът притежава качествата да стане член на колегията от комисари и да изпълнява възложените му задачи.

Координаторите в комисиите могат с консенсус да препоръчат кандидат за комисар за одобрение от евродепутатите на пленарно заседание. Ако мненията им се различават, ще бъде необходима подкрепата на координаторите, представляващи поне 2/3 от членовете на парламентарната комисия.

Ако координаторите не могат да постигнат мнозинство от 2/3, те ще трябва първо да поискат допълнителна информация под формата на писмени въпроси. Ако останат неудовлетворени от отговора, те ще възобновят изслушването (за не повече от 1,5 часа), за да изяснят неразрешените въпроси. Възобновяването на изслушването подлежи на одобрение от Председателския съвет (председателя на ЕП и лидерите на политическите групи).

След това координаторите трябва да одобрят кандидата за комисар с мнозинство от поне 2/3. Ако не успят, председателят трябва да свика заседание на парламентарната комисия и да проведе тайно гласуване за пригодността на кандидата, при което се изисква обикновено мнозинство, за да бъде препоръчан за одобрение от ЕП.

Резултати и закриване на изслушванията

На 15 октомври Съветът на председателите на комисии ще оцени резултатите от всички изслушвания и ще предаде своите заключения на Председателския съвет.

Председателският съвет ще направи окончателната оценка и ще обяви изслушванията за закрити на 17 октомври, след като анализира писмата за оценка на компетентните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии.

След закриването на изслушванията Председателският съвет разрешава публикуването на всички писма за оценка.

Гласуване в Европейския парламент на 23 октомври

След приключване на изслушванията избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи на Европейския парламент пълния състав на Комисията (колежа на комисарите) и програмата си.

Нейното изявление ще бъде последвано от дебат и всяка политическа група или поне една двадесета от членовете на Парламента (нисък праг) може да внесе предложение за резолюция.

Гласуването на пълния състав на Комисията се предвижда да се проведе на 23 октомври. За да бъде избрана, Комисията се нуждае от съгласието на Парламента (с мнозинство от подадените гласове). След като бъде избрана от Парламента, Комисията официално се назначава от Европейския съвет, като действа с квалифицирано мнозинство.

Аудиовизуални услуги и уебстрийминг

 

Всички изслушвания са публични и могат да се следят на живо онлайн в EP Live.

Мултимедийният център на Парламента ще предостави видеоклипове с HD качество, снимки с висока резолюция и аудио материали (групирани по изслушвания в раздел Пакети от материали).

Видеозаписи от живото предаване и селекция от висококачествени снимки ще бъдат на разположение за изтегляне в рамките на 30 минути от началото на изслушването.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев