Златни медали за 39 експоната от Международния технически панаир

Красимир Стоянов, управител на фирма „Орак инженеринг“, разработила  платформата за създаване на  образователни сайтове,  получи златния медал заедно със сина си.
26.09.2019 / 09:55

С безпрецедентен резултат завърши Конкурсът за иновативни продукти, организиран по време на 75-ия Международен технически панаир в Пловдив. 39 експоната спечелиха златни медали от общо 40, които се състезаваха за най-високото пазарно отличие в българската индустрия.

За първи път в своята история престижната надпревара отбелязва такъв финал, тъй като обичайно приза получават около 70% от участващите. „Всички претенденти представиха изделия от ново поколение, отговарящи на световните стандарти. В разработките за включени високи технологии и творчески идеи, а продуктите надминават очакванията на потребителите и се намират на границата между настоящето и бъдещето“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той беше и заместник-председател на журито, оглавявано от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Горновски.

Най-много отличия – 15, бяха присъдени в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“, тъй като това са сектори, в които приложението на върхови технологии е най-интензивно, обясниха от комисията. Тя награди 12 експоната в раздел „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, осем в „Машиностроене“ и 4 в „Транспорт и автосервизно оборудване“. Призове получиха 19 разработки от Русия, страна партньор на ЕСЕН 2019.

Сред победителите са и десет изделия, които обаче са предназначени не за индустрията, а за обучение, туризъм, комфорт в дома. Такива са две платформи - за създаване на образователни сайтове и за споделени туристически пътувания, дъгов симулатор за заваряване, апарат за пречистена и алкална питейна вода, пречиствателна станция за отпадни води за малки фамилни сгради, станция за бързо зареждане на електромобили и други.

Само за два дни имам пет сделки, а се подготвят още 20 договора, похвали се един от наградените. Друг определи приза като „аванс за бъдещето“. България имаше голям пазар на лазерна техника и ще си го върнем, заяви изложител, който участва за първи път и спечели медал.

Официалната церемония за награждаването се проведе на 25 септември вечерта във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира най-значимата технологична среща на Балканите. Генерален спонсор тази година е „Виваком“. Сред партньорите на деловия форум вече е и Европейската асоциация за полиуреа /PDA Europe/, чиято годишна конференция ще се проведе през месец ноември в Брюксел. Там водещи експерти ще представят технологии и материали за хидроизолация, за защита на различни материали и за износоустойчивост.

Подобни изделия са представени и на Международния технически панаир. Той продължава до 28 септември с участието на близо 600 фирми от цял свят.

Още снимки от новината

Симулатор за заваряване, който се използва за обучение, е сред  експонатите от Русия, удостоени с наградите на 75-ия Международен технически панаир.

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев