Технически брифинг относно изслушванията на кандидатите за комисари

Европейският парламент
24.09.2019 / 11:06

В четвъртък, 26 септември, от 11 ч. българско време Пресслужбата на Европейския парламент ще проведе технически брифинг относно изслушванията на кандидатите за комисари.

Говорителят на ЕП Джауме Дук ще предостави подробна техническа информация за процеса на изслушванията и неговата организация.

Може да проследите брифинга на живо в интернет на следния линк: https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/video?event=20190926-1100-SPECIAL-PRESSER

Изслушванията на кандидатите за комисари: кой кога ще се яви в Парламента

Редът, в който кандидатите за еврокомисари ще се явят пред Парламента, за да отговарят на въпросите на депутатите, беше одобрен от Председателския съвет (председателя на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи) на 19 септември.

Ресорите на кандидатите за комисари бяха обявени на 10 септември от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен. Самите кандидати бяха номинирани от държавите в ЕС.

 

Целта на изслушванията е депутатите да преценят дали кандидатите са подходящи за предложения им ресор и дали са готови да отговорят на очакванията на гражданите и да реализират програмата на г-жа фон дер Лайен, представена пред Парламента през юли.

 

Изслушванията се организират от парламентарните комисии, отговарящи за ресора на съответния кандидат. Всяко изслушване ще продължи по 3 часа и ще бъде предавано на живо онлайн. След края на всяко изслушване ще бъдат подготвени оценки за представянето на кандидатите.

След края на всички изслушвания Председателският съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) ще обмени мнения с тримата изпълнителни заместник-председатели – Валдис Домбровскис, Франс Тимерманс и Маргарете Вестегер.

Следващи стъпки

На 15 октомври Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от всички изслушвания и ще изпрати своите заключения на Председателския съвет, който ще направи окончателната оценка и ще реши дали да закрие изслушванията на своето заседание на 17 октомври.

Планира се Парламентът да гласува дали да одобри цялостния състав на Комисията на 23 октомври.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев