Председателският съвет на ЕП одобри предварителен график за изслушванията на кандидатите за членове на Европейската комисия

Европейският парламент
13.09.2019 / 08:51

Председателският съвет на ЕП (председателят на ЕП Д. Сасоли и лидерите на политическите групи) днес взе решение относно предварителния график на изслушванията на кандидатите за членове на Европейската комисия.

 

Председателят на ЕП Давид Сасоли увери, че „Европейският парламент ще гарантира, че процесът за избиране на новата Европейска комисия ще протече по възможно най-демократичния и прозрачен начин. Кандидатите за членове на Комисията ще бъдат подложени на обстойно обществено обсъждане по отношение на техните умения и пригодност, както и на способността и готовността им да се справят с проблемите на гражданите и да изпълняват програмата, която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи на евродепутатите през юли“.

 

Изслушванията ще започнат на 30 септември и ще продължат до 8 октомври:

• 30.9: две изслушвания следобед;

• 1.10: по две изслушвания сутринта, следобед и вечерта;

• 2.10: по две изслушвания сутринта, следобед и вечерта;

• 3.10: по две изслушвания сутринта, следобед и вечерта;

• 7.10: две изслушвания следобед и едно вечерта;

• 8.10: изслушвания на кандидатите за изпълнителни заместник председатели.

 

Подробният график за това кой кандидат ще бъде изслушан от кои комисии и на коя дата ще бъде определен от Председателския съвет на следващото му заседание на 19 септември.

 

Изслушванията ще бъдат последвани от заседания на председателя и представители на политическите групи (координатори) от различните парламентарни комисии, на които ще бъде оценено представянето на кандидатите. На 15 октомври Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от всички изслушвания и ще предаде своите заключения на Председателския съвет на ЕП. На заседанието си на 17 октомври, той ще изготви окончателната оценка и решението за приключване на изслушванията или евентуално искане за допълнителни действия.

 

Ако се наложи да се проведат допълнителни изслушвания на кандидатите за членове на Комисията или на нови кандидати, те ще се проведат на 14 и 15 октомври, като Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от тях на 16 октомври, преди окончателното решение на Председателския съвет за приключване на изслушванията на 17 октомври.

 

Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев