Дарина Златкова и Петър Миланов от Ансамбъл „Филип Кутев“ възкресиха забравени от столетие фолклорни мотиви от Родопите

Дарина Златкова и Петър Миланов от Ансамбъл „Филип Кутев“ възкресиха забравени от столетие фолклорни мотиви от Родопите
28.08.2019 / 13:52

Двамата фолклорни изпълнители събраха композициите в албум и ги представят с клубни концерти в София и Пловдив

 

Изпълнителите от Ансамбъл „Филип Кутев“ Дарина Златкова и Петър Миланов откриха в сборници стари автентични фолклорни мотиви от непознати родопски песни. За да покажат на широката аудитория красотата на народната музика, пречупена през тяхната мисъл и душевност, те разработиха тези образци в същата стилистика мелодично и текстово и записаха композициите в авторски албум, наречен „Just Feel…“.

 

„Усещане за това, което душата изпитва, докато слуша тази музика. Усещане за свобода, за шир на песента, която е наистина необятна!“, казва пред информационна агенция БГНЕС Дарина Златкова, която има главна роля в издирването на тези мотиви, обработката им и създаването на повечето текстове към композициите в албума. „Песните, които използваме в проекта си – албума „Just Feel…“, са от сборници. Някои от тях са по-стари от един век. Когато ги търсих, много държах на това да бъдат непознати и неизпълнявани. Защото има много песни, които достигат до публиката, до аудиторията, но те се повтарят, едни и същи са. А на мен ми се искаше да бъдат нечувани… Търсих доста дълго време. С моя колега Петър Миланов, с който създадохме този проект, подбирахме песните, разработвахме ги, за да зазвучат актуално за съвременността. И в резултат се получи това“, споделя още Дарина.

 

За първи път двамата фолклорни изпълнителни ще представят на живо тези песни с два клубни концерта в София – на 26 септември в Sofia Live Club, и в Пловдив – на 27 септември, в Bee Bop Cafe. „Много се радваме, че ще можем да реализираме предстоящите концерти, защото поставихме самия албум, който звучи доста по-камерно във варианта, в който е записан, в малко по-различен контекст. Ще има участие на други инструменти-китари, контрабас, щрайх квартет, сет ударни инструменти“, отбелязва Дарина. Изпълнителите са подготвили и изненади – в програмата на концертите са включени повече от фигуриращите в албума девет композиции. „Имаме още няколко, които са съвсем нови, непоявявали се никъде. Те ще бъдат също интересни. Доколкото знам и съм проверила, няма запис на нито една от тях от други изпълнители“, леко повдига завесата пред предстоящото Дарина.

 

Според Дарина Златкова се наблюдава възраждане на фолклорната музика. „Особено съм щастлива от факта, че в последните години виждаме доста положителни, много успешни примери за това. Когато музиката е направена с вкус, със стил, със знание, тя успява да докосне човек. И ние сме големи щастливци, че живеем в такова време, в което музиката – както всичко – е глобална. Тя е на „един клик“ разстояние от нас и ние можем да откриваме и слушаме най-различна музика. А това е прекрасно“, отбелязва тя.

 

Дарина счита, че не е задължително автентичният фолклор непременно да бъде модернизиран, за да продължи живота си. „Но това е една, по моето мнение, хубава форма, в която той може да достигне до съвременното поколение. Автентичният фолклор е нещо много красиво, защото в него се съдържат завещани от поколения послания, животи, бит, който ние виждаме пресъздаден в песен. Така, че той има своето непреходно място и досегът до него може да остави прекрасно усещане у нас“, заключава изпълнителката.

 

„Речен камък“:

 

 

Източник: БГНЕС

https://bgnesagency.com/lifestyle/just-feel-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%BE/

 

-----------------------------------------

Дарина Златкова е родена в град Златоград и израства там. В семейството й няма професионални музиканти, но майка й пее. Като малка взема участие в много конкурси и събори за народно пеене. Професионалният й път в музиката поставя началото си, след като е приета с конкурс в Държавен Фолклорен Ансамбъл “Филип Кутев”, където пее вече повече от 15 години. Освен във фолклора, Дарина е изпълнител с подчертано присъствие на българската етно сцена. Вокалист е в българската етно фюжън група IRFAN, участва и в записите на последния им студиен албум “Roots” /2018/. Заедно с изпълнителите Юлия Гатдерова, Ивелина Димова и Таня Митева сформират вокален квартет “ЮДИТ”. Участва в разнообразни проекти в България и чужбина.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев