Ромски студенти по медицина стават доброволци, съветват и други младежи да продължат образованието си

pixabay.com
21.08.2019 / 13:11

На 22 август от 10:30 ч. в кв. „Надежда“ (до пазара) в Сливен ще се проведе и последната от поредицата доброволчески инициативи на младежи – студенти по медицина, в рамките на проект „Менторска подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“.

Кампанията цели да информира повече местната общност за значението на профилактиката при превенцията на хипертоничната болест на сърцето и захарния диабет. Социално значимите заболявания са в пъти по-често срещани сред бедни общности. Като основните фактори за това освен дълбоката бедност са ниската здравна култура и информираност, нездравословно хранене и влошени условия на живот. При провеждането на кампанията, която предвижда измерване на кръвното налягане и измерване на кръвната захар, студентите ще бъдат подкрепени от фондация „Здравето на ромите“ и нейният ръководител д-р Стефан Панайотов, Националната мрежа на здравните медиатори и Лекари без граници.

Проектът се реализира в рамките на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. През месец август се провеждат общо три доброволчески инициативи в Бяла Слатина, Лом и Сливен. Първата беше организирана на тема „Наркотици – вредата за здравето от използването им и последствията при привикването", а втората в Лом на тема „Здравословно хранене сред подрастващи и младежи“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев