Европейският парламент призовава Русия да освободи нелегално задържаните украински затворници

Европейският парламент
18.07.2019 / 15:24

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция, в която оценява хуманитарната ситуация в Русия.

Евродепутатите призовават руските власти безусловно да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани, както в Русия, така и във временно окупираните територии на Украйна. Това включва и кримските татари, задържаните мирни демонстранти на Червения площад на 10 юли 2019 г, украинските граждани, задържани по политически мотивирани обвинения, както и 24-те членове на екипажа на украинските военни кораби, които бяха задържани край Керченския проток от руските военни сили на 25 ноември миналата година.

Европейският парламент също призовава руските власти незабавно да прекратят всякакви актове на тормоз над всички активисти в областта на околната среда, включително Александра Каролева и „Екозащита!“, както и над защитници на правата на човека в страната и да им позволят да извършват своята законна работа без каквато и да е намеса.

Резолюцията също настоятелно призовава руските власти да оттеглят т.нар. закон за „чуждестранните агенти“ и изцяло да изпълнят всички препоръки на Венецианската комисия към Съвета на Европа, в съответствие с международните си задължения в това отношение.

Текстът беше приет с 458 гласа „за“, 80 гласа „против“ и 89 „въздържал се“ и ще бъде достъпен тук (18.07.2019 г.)

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев