Европейският парламент определи членството в парламентарните комисии

Европейския парламент ще запълни комисиите и подкомисиите със следния числен състав
04.07.2019 / 13:25

В сряда, евродепутатите гласуваха относно числения състав на 20-те парламентарните комисии и 2-те подкомисии. Техният състав беше потвърден от политическите групи по-късно същия ден.

 

След гласуването в пленарна зала в сряда, деветият законодателен мандат на Европейския парламент ще запълни комисиите и подкомисиите със следния числен състав (снимката към новината).

 

Може да намерите имената на 17-имата български евродепутати, които ще бъдат постоянни членове в 12 постоянни комисии и подкомисии на ЕП.

Правила относно състава на комисиите

 

Според Правилника за дейността на ЕП (член 199 бе изменен при последното преразглеждане https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20190325+ANN-08+DOC+XML+V0//BG ), съставът на неговите комисии и подкомисии трябва, доколкото е възможно, да отразява състава на Парламента.

 

Пропорционалното разпределение на местата в дадена комисия между политическите групи трябва да бъде най-близкото съответно цяло число, като Председателският съвет (т.е. председателя на ЕП и лидерите на политическите групи), отговаря за разрешаването на спорове сред групите свързани с пропорционалната тежест.

 

Политическите групи и независимите членове решават вътрешно кого да определят за всяка комисия и подкомисия. Размяната на места между групи не е позволена.

 

Избрани членове на комисии

 

Няколко часа след гласуването, пленарната зала получи официално известие от политическите групи и независимите членове относно начина, по който ще бъдат представени в комисиите и подкомисиите. Пълният списък с членовете е достъпен тук. Председателите на комисиите и подкомисиите ще бъдат избрани на техните учредителните заседания.

 

Политическите групи следва допълнително да съобщят имената на заместник- членовете си в комисиите.

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20190627IPR55412/parlamentt-opredeli-chlenstvoto-v-komisiite
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев