Продължават контактите с българите в Украйна

Болградската гимназия Г. С. Раковски
18.06.2019 / 12:49

Във връзка с предстоящата 160 годишнина на първото средно българско училище през 2018 г., макар и извън границите на България Областна администрация Сливен, община Сливен и фондация Памет организираха различни инициативи:

-благотворителен концерт и изпращане на събраните средства в Болград за модернизиране на материално -техническата база на училището ;

-провеждане на конкурс- есе сред учениците от цялата страна на тема: „Болградската гимназия-извор на родолюбие“ и издаването им в специална книга;

-изпращането на отличените деца на посещение и обмяна на опит и Болградския край;

-публикуването на дисертационния труд на д-р Татяна Караиванова на тема: “Учебници, издадени в Болградската гимназия/1861-1875/

Продължението на начинанията на Областна администрация, община Сливен и фондация Памет от 2018 г. включваше провеждането през пролетта на 2019 г. и на конкурс: „Към корените на предците - история , традиции, образование, култура“. Към участие в написването на рефератите бяха насочени средношколците от Болградската гимназия и училището в Городне.

Получените научни разработки бяха оценени с компетентното участие на професор-доктор на историческите науки Иван Русев, комуто дължим искрена благодарност за безкористното участие в журирането.

Работна група в състав: Димитринка Петкова-зам. областен управител, доц. Господин Стефанов, доц. Петко Цанков посетиха Болград на 24 май и връчиха грамоти и книги на всички участници, а отличените средношколци заедно със своите научни ръководители от 13 т.м. са по специална програма на посещение в нашата страна . Първите дни бяха посветени на родния град на патрона на Болградската гимназия „ Г. Раковски“- Котел , на срещи в различни училища и разглеждане на музеи в Сливен, Твърдица, Желю Войвода. Групата бе приета от зам. областните управители Димитринка Петкова и Камен Костов , от зам. кмета на община Сливен-госпожа Чиликова. В срещите участва председателя на Обществения съвет за работа с бесарабските и таврийски българи-господин Иван Иванов, общественици и представители на работещи в окръга бесарабски българи. Предвидени са дни за разглеждане на Велико Търново, Ямбол, Димитровград, Хасково, Несебър.

Наградените реферати ще бъдат издадени в отделна книга за ползване, както в българските , тъй и в бесарабско-таврийските училища.

Очакваме в идните години създадените контакти да дадат конкретни плодове на взаимно обогатяване на опита на педагогическите и средношколски колективи от Сливен, Болград и Городне, както в учебната, така и в извънкласната работа.

снимка: Уикипедия
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев