Най-изненадващите избирателни секции в Европа

Европейски избори 2019
25.05.2019 / 11:12

Източник: Политико

 

От тихоокеански остров до затвор – някои от местата, на които ще се гласува на европейските избори през май са наистина необичайни.

Какво общо имат подводниците, затворите с висока степен на сигурност и тропическите острови? На всички тези места в края на май можете да видите европейци да гласуват в европейските избори.

Ето най-необичайните места, в които избирателите ще гласуват:

 

1. Далечният изток

Най-източната точка на Европейския съюз на Стария континент се намира на малък остров във финландското езеро Вирмаярви, но ако изминете още 14 125 километра на изток ще стигнете до групата острови Уолис и Футуна - френска територия в южната част на Тихия океан, където живеят 12 000 граждани, които също имат право да гласуват на европейските избори.

 

От 2004 г. всички населени френски отвъдморски територии се считат за един избирателен район, като предоставят на нейните 1,5 милиона регистрирани избиратели правото да избират трима депутати в Европейския парламент. Но след като френското национално събрание премахна избирателния район на отвъдморските територии през май миналата година, сега политическите партии във Франция ще решат дали да включат кандидати от задграничните територии в своите списъци за европейските избори.

 

2. Индийският океан

Реюнион, френски остров в Индийския океан с население от около 800 000 души, е най-южният населен регион на ЕС. Предизборната кампания за европейските избори "по принцип" не се различава от "това, което се прави на национално ниво", казва Юнус Омарджи, член на Европейския парламент от Реюнион, избран за евродепутат през 2014 г. Но признава, че проблемите които вълнуват избирателите, обикновено са различни, цитирайки захар и риболов като доминиращи дебата на острова.

 

Последните избори за Европейски парламент предизвикаха малък интерес в отвъдморските територии на Франция, като избирателната активност спадна до рекордно ниско ниво от 17%, според Радио Нова Зеландия. Въпреки това островите имат по-добри резултати от някои страни от ЕС: в Словакия само 13% са гласували на изборите през 2014 година.

 

3. Далече на север

В най-малко гъсто населения регион на Финландия хората често трябва да пътуват "стотици километри" в деня на изборите, за да дадат своя глас, казва Мика Рийпи, областният управител на Лапландия.

 

С гъстота от 17 жители на квадратен километър, Финландия има третата най-ниска гъстота на населението в Европа след Исландия и Норвегия, които обаче не са членки на ЕС. Лапландия е дом на около 180 000 души - и също толкова на брой северни елени – които живеят на територия от 99 000 km².

 

Част от жителите предпочитат да гласуват доста по-рано като пускат бюлетина в най-близкия магазин няколко седмици преди изборите. Според Рийп около 30 до 40% от финландците са избрали да гласуват по пощата на последните избори и добавя, че броят им нараства.

 

4. Военни зони

Когато става въпрос за гласуване по време на служба в армията, националните органи определят правилата. Например членове на германската армия могат да гласуват само по пощата. "Въоръжените сили ще се погрижат [за документите], така че всеки да разполага с подходящите документи навреме, за да гласува.“, казва Кристиан Шерер, говорител на германското министерство на отбраната.

 

За всеки, който се намира на подводница, тази система прави гласуването малко по-предизвикателно. Гласуването трябва да се извърши достатъчно бързо, за да се „върне в Германия в подходящото време“, казва Шерер, който си спомня, че е изпращал бюлетини от чуждо пристанище „четири или пет седмици“ преди датата на изборите.

 

5. Пограничен град

 

Как и кога да се гласува е може би най-объркващо в холандския град Баарле-Насео, наричан още Баарле-Хертог. Този малък град в южната част на Холандия се състои от 22 малки белгийски ексклава (бел.ред. ексклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия), някои от които съдържат и холандски анклави. На практика това означава, че някои улици са разделени от бяла маркировка, съставени от бели кръстове, която ви казва дали в момента сте в Холандия или в Белгия, а на един от жителите на града му било наредено да избере държава, тъй като границата минава през входната врата на къщата му.

Криволичещата граница също означава, че 8000 жители на града ще гласуват по различно време и ще използват различни бюлетини. Холандците ще се отправят към избирателната секция на 23 май, а три дни по-късно - на 26 май - това ще направят белгийските им съседи.

 

Избирателната активност също е коренно различна в зависимост от това къде живеете в този малък град. Тъй като гласуването е задължително в Белгия, активността на белгийската част е висока - почти 90%. Междувременно в холандските части на града едва 37% са гласували на последните европейски избори.

 

6. Онлайн

Естония, често изтъквана като най-дигитално напредналата страна на континента, е единствената държава от ЕС, в която гражданите могат да гласуват онлайн. Според правителството, една трета от естонците използват така наречената система "i-Voting", стартирана през 2005 година.

 

За тези, които не искат да прекарват време на опашка на местна избирателна секция, това спестява време, но също така е и полезен инструмент за нерешителните гласоподаватели - гражданите могат да променят гласовете си толкова пъти, колкото искат, докато изборният ден приключи, като само последният им избор се взима под внимание.

 

7. В затвора

Сред половин милион души, лишени от свобода в различните страни от ЕС, една голяма част имат право да определят състава на следващия Европейски парламент.

Правото им да гласуват зависи от тяхното местоположение и извършеното престъпление, след като през 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че всяка страна има право да приема закони за правото на гласуване на затворниците - при условие че те не въвеждат обща забрана.

 

В най-малко 18 европейски страни, включително Дания, Финландия, Испания и Швеция, няма ограничения лишените от свобода да гласуват. В Германия и Франция допустимостта на затворника зависи от извършеното престъпление или продължителността на присъдата. Осъдените в Германия за престъпления, насочени към целостта на държавата, като терористите например, нямат право да гласуват.

 

8. Обединеното кралство

Великобритания може да напусне ЕС, но голям брой хора отвъд Ламанша ще продължат да гласуват на следващите европейски избори. Около 6% от населението на Великобритания - около 3,7 милиона души - са граждани на друга държава от ЕС, според данни на британската служба за национална статистика.

Малко под 1 милион са полски граждани, което прави поляците най-голямата европейска общност във Великобритания. Следват около 433 000 румънци и 337 000 ирландски граждани.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев