XXI Национален фестивал на детската книга /Сливен, 8-10 май 2019г./ втори ден

XXI Национален фестивал на детската книга /Сливен
09.05.2019 / 08:49

Вторият ден на XXI Национален фестивал на детската книга, 9 май, отново е наситен с интересни прояви.

От 9:00ч. в залата за мероприятия на РБ”Сава Доброплодни” ще продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”.

От 10:00ч. до 14:00ч. за дванадесета поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: „Едно невероятно пътуване във времето”. В него ще се включат над 300 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Участниците в пленера ще рисуват в Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и ЦПЛР-Детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата ще бъдат оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов, а на 10 май, от 10.30ч., на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници ще получат своите награди.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала. Те ще се състоят в Камерна зала на ДТ”Стефан Киров”.

От 9:00ч. започва премиера на книгата със стихове „Букви с меки лапки, капели и чорапки” на Нели Маргаритова.

Нели Маргаритова е родена на 19 април 1969г. в гр. Смолян. Завършила е УАСГ - гр. София, специалност „Строително инженерство” и „Външна търговия и международно право” в УНСС - гр. София. Работи като консултант, преводач и журналист на свободна практика в редица печатни и електронни издания. Живее в гр. Смолян.

Автор е на поредицата за деца „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин” №13: „Здравей, Рада!”(2012), „Лека нощ, Рада!” (2012) и „Весела Коледа, Рада!”(2013), и на книгите „Славни слънчогледови случки” (2013), „7 приказки зелени с крила, крачета и антени” (2015), „Букви с меки лапки, капели и чорапки” (2018), „101 срички за полезните привички” (2019) и „Чудни приказки за порастване” (2019).

От 10.00ч. ще бъде представена книгата „Точица тръгва на училище” на Ралица Найденова.

Ралица Найденова е родена на 17.01.1977г. в гр. София. Завършила е Българска филология в Софийски университет „Св.Климент Охридски”. Работи като графичен дизайнер. Пише текстове за „Пощенска кутия за приказки“, редактира и коригира някои от книгите, които се издават под шапката на проекта, сътрудничи и на портал за родители.

Р.Найденова е автор и илюстратор на интерактивните книги за деца: „Приключенията на принцеса Точица” (2017) и „Точица тръгва на училище” (2018).

От 11.00ч. е премиерата на книгата „Четиринайсет ванилии и половина” на Катя Антонова.

Катя Антонова е родена през 1982г. в гр. София. От 2013г. е съсобственик и управител на издателство „Рибка“.

Автор е на книгите за деца: „Принцесешки истории и други необикновени случки" (2011); „Двете кралства. Разкази за гласовете на щастието” (2014); „Рибка” (2016); поредицата: „Какво значи да си

силен” (2016), „Какво значи да си красива” (2016) и „Какво значи да си богат” (2016); „Феята от захарницата” (2017). През 2018г. от печат излиза втората част на книгата „Феята от захарницата” -

„Четиринайсет Ванилии и половина”.

С голям интерес се очаква и премиерата на книгата. „Котаракът Франт и загадъчният

остров” на Иван Раденков, която ще се проведе от 12:00ч.

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, както и на книгата мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018).

Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Посланик на детската книга за 2017г.

Програмата във втория ден на фестивала предлага и още интересни прояви:

От 11:00ч. в Зала „Сирак Скитник” ще се проведе интерактивната игра „Кой светна

луната?” с участието на художничката Мая Бочева.

Отново от 11:00ч. в XII ОУ „Елисавета Багряна” ще бъде представена книжната

продукция на най-новото българско издателство „Ателие за българска детска литература „Горната земя”.

От 11:00ч. в Залата за мероприятия на РБ „Сава Доброплодни”, ще се проведе

майсторски клас по творческо писане - „Граматика на фантазията” с модератор младата

българска поетеса Петя Кокудева. В класа по творческо писане ще се включат отличени участници в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”.

От 11:30ч., на Открита сцена на бул.”Цар Освободител” №1 ще започне

представлението „Оттук - оттам“ на театър „Трио”./Сценарий и режисура: Христина

Арсенова. Сценография: Емелияна Тотева. Участват: Александра Илиева-Енева, Ивайло

Енев/ Театър „ТРИО” събира трима млади актьори – Александра Илиева-Енева, Ивайло Енев и Женя Георгиева, които след като завършват Националната академия за филмово и театрално изкуство

„Кр.Сарафов”- София започват своя творчески път в трупата на Държавен куклен театър – Бургас.

Обединени от стремежа си да експериментират в различни театрални форми, в тях се заражда идеята да създадат частен куклен театър, в който спектаклите са изградени изцяло върху музика.

Дейността на театъра е насочена главно към създаване и популяризиране на театрална продукция в България и чужбина, организация на арт-събития за деца.

Участия в национални и международни фестивали: XVI Международен театрален фестивал за деца и младежи - Бурса, Турция (2011)., Международен театрален фестивал за деца и младежи „Забранено за възрастни" - Смолян (2012-2013), Международен ден на куклите в Измир” - Измир, Турция (2012-2015), Летен фестивал - Букурещ, Румъния (2013, 2014, 2016, 2017), Международен куклен фестивал на открито "Дните на куклите" - Бургас (2014 - 2016), XI Международен детски театрален

фестивал - Анкара, Турция (2015.), XI Международен детски и младежки театрален фестивал "Ескишехир" - Ескишехир, Турция (2016), Международен куклен фестивал - Истанбул, Турция (2014, 2015, 2016, 2017), V Музикален куклен фестивал - Чилгок, Корея (2016), XVII Международен фестивал на сенките и куклите - Бурса, Турция (2017), XX Международен театрален фестивал „Гъливер" - Галати,

Румъния (2017) и др..

От 12:00ч. в Зала „Сирак Скитник” ще се проведе майсторски клас „В света на

илюстрацията и комикса” с модератор известният български художник Петър Станимиров, който ще се проведе в Зала „Сирак Скитник” на 9.05. от 12:00 -15:00ч.

Провеждането на демонстрациите и обучението ще стане със съдействието на фирма

ADKOM. Фирмата е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн,

предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света

производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др. За провеждането на майсторския клас ADKOM предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен и талантливи малки художници - участници в Националния пленер за детска рисунка, провеждан в рамките на фестивала, ще имат възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на художника Петър Станимиров, който ще презентира на живо професионална работа на таблета. Участниците и гостите на събитието /изявени художници, фотографи, издатели, специалисти в областта на графичната реклама/ ще имат възможност да се запознаят с най-високия клас графичен дисплей таблет на Wacom – Cintiq Pro 24 , още 10 таблета от различни серии, сред които и иновативния Wacom Intuos Pro Paper Edition, който позволява на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

От 15:00 до 16:00 ч. на бул. „Цар Освободител” до сградата на НТС ще се проведе

Творческа работилница: „Маска и грим за карнавала любим”. Аниматори ще помогнат на децата, които желаят, безплатно да допълнят карнавалния си костюм с подходящ грим.

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни

герои. То е с начален час 16.30ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Младежки духов оркестър – гр. Ботевград и Мажоретния състав при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък като в него ще се включат и мажоретните състави при XII ОУ „Елисавета Багряна”, XI СУ„Константин Константинов”, ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” и V СУ”Пейо К.Яворов”. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

„Fireter - театър на огъня и сенките“.

Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов.

Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и пърформанси.

Интерпретацията на съвременни и класически творби по нетрадиционен начин, както и мъдростта, съхранена в легендите, свещените обреди и ритуали на древни култури, е в основата на вдъхновението на екипа.

Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др., а в последните две години и на изданията на най-големия фестива Мажоретен състав при СОУ „Екзарх Антим I”-гр.Казанлък

В състава участват 50 девойки от 1-ви до XII-ти клас разделени в 2 категории: параден корпус - с ръководител Т.Петкова и акробатичен състав - с ръководител Хр.Христова. Парадните мажоретки са участвали във II, III, VI, VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” в гр. Шумен и са печелили редица призови места. На VI Национален фестивал за мажоретни състави ”Мадарски конник” в гр.

Шумен – 2014 г. са отличени с три купи за параден корпус и една купа за акробатичния състав. На VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” - 2015г. се класират на първо място в категория „помпон”, втора възрастова група; трето място „помпон”, четвърта възрастова група; второ място в категория

„хореография на място”, четвърта възрастова група; трето място в „традиционал корпус батон”, четвърта възрастова група; второ място в категория „помпон”, трета възрастова група. През 2013г., на III Национален фестивал за мажоретки „Слънчева Бесапара” - гр. Пазарджик, парадният корпус е класиран на второ място в категория „помпон”, а акробатичният състав печели 4-то място.

Младежки духов оркестър- Ботевград е създаден през 1964г. от тогавашният учител по музика Димитър Войнов. През 2004г. диригент на оркестъра става Константин Гайдарски. С нов облик и младежки ентусиазъм, оркестърът изгражда своя нов стил, съвременен репертоар и атрактивна визия. Многобройни са изявите в страната през изминалите години. Участие в церемонии по откриване на републикански, европейски и световни първенства проведени в София и страната. Множество участия в радио и телевизионни предавания, десетки концерти. Оркестърът се гордее с участието си в

телевизионния формат „България търси талант – четвърти сезон, където достигна до финал.

Вълнуващо и запомнящо се е участието на оркестъра в концерта на Слави Трифонов на стадион „В.Левски“ пред 70 000 души /2016/.

Под ръководството на Константин Гайдарски оркестърът е взел участие в 26 международни фестивала в държавите Франция, Германия, Италия, Испания, Словакия, Полша, Румъния, Македония, Сърбия, Турция и Дубай, където представят България и своя град.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” ще започне

Официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2019г. и тържествен концерт-спектакъл, посветен на XXI НФДК. В концерта ще вземат участие актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и млади певци и танцьори от Сливен, Бургас, Пловдив и Айтос. Наградите в отделните категории ще бъдат връчени от патрона на фестивала - г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, г-н Румен Димитров – заместник-министър на Министерство на културата и г-н Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала. Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни” и на Националния фестивал на детската книга ще връчи награда в категория „автор” на детско жури, която се присъжда за пръв път в рамките на фестивала.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата ИК „ПАН”, ИК

„ФЮТ”, ИК „Дамян Яков”, ИК „Хермес”, ИК „Жанет 45”, ИК „Софтпрес”, ИК „Ентусиаст“, ИК „Кибея” и др. ще предлагат най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

За контакти: GSM 0886090712 Р.Петрова-Василева

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев