ОДМВР-Сливен с мерки за обезпечаване сигурността и обществения ред по време на Великденските празници

ОДМВР-Сливен с мерки за обезпечаване  сигурността и обществения ред по време на Великденските празници
24.04.2019 / 15:42

Комисар Станимир Колев началник на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР-Сливен и комисар Владимир Демирев директор РД ПБЗН-Сливен представиха на брифинг днес предприетите мерки, от страна на Областната дирекция, за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната и пътна безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни.

В ОДМВР-Сливен е създадена организация за недопускане на нарушения и инциденти и тежки пътни произшествия. На територията на районни управления Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица по отношение обезпечаването на обществения ред и осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението по време на честванията на църковния празник Възкресение Христово е осигурено полицейско присъствие в районите на по-големите църковни храмове в областта и на местата, където се организират публични прояви. На територията на град Сливен е осигурено полицейско присъствие във всички храмове и църкви, както и в някои от по-големите в селата от общината.

В дейностите по осигуряване на обществения ред по време на празника са включени всички служители на охранителна и екипи на криминална и икономическа полиция в ОДМВР-Сливен. На разположение в РУ-Сливен ще се включат и три екипа на Зонално жандармерийско управление-Бургас. 25 автомобила с по трима служители на охранителна и пътна полиция ще извършват обходи и ще бъдат на разположение всеки ден от 25 до 30 април. Денонощно полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на районните управление. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения.

Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, нерегламентира продажба на свещи в близост до църквите. В момента се осъществява операция по проверка на тържища, търговски обекти , нерегламентирани кланици за качеството на месото, яйцата, като при нужда ще се търси съдействие на Агенцията по безопасност на храните . Акцията ще продължи до 10 май.

ОДМВР-Сливен апелира към гражданите да не се предвижват с големи раници и обемисти предмети, тъй като задължително ще бъдат проверявани. Няма да се допускат компромиси по отношение на сигурността.

Организирано е взаимодействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Сливен. До момента екипи на регионалните служби „ПБЗН” са проверили 22 църкви и храмове на територията на областта. Извършени са инструктажи на църковните служители свързани с превенцията и за конкретните действия за недопускане на пожари и инциденти. На самия празник е предвидено участие на 5 пожарни екипа от по трима служители, които ще бъдат разположени в близост до храмовете, където се очаква най-голямо струпване на хора. В Сливен са 2 екипа, в Нова Загора и Твърдица по един и един в село Жеравна.

По отношение на трафика, който се очаква да бъде засилен, в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” ще бъде въведена забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 25 април забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 29 април от 14,00 до 20,00 часа. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции. Всеки ден от 25 до 29 април ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта.

 

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата, ограниченията на скоростта и да не сядат зад волана пили.

 

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

 

БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН

 

Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.

Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност.

Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

През Великденските празници на 2018 г. (05.04. – 09.04.2018 г.) са настъпили 74 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 8 и са ранени 103 участници в движението по пътищата. В сравнение с празничните дни на 2017 г. (13.04. – 17.04.2017 г.) ТПТП, загиналите и ранените са по-малко (110 или -36/ 14 или -6/ 141 или -38), но само от нас зависи тази година да не се случват пътни инциденти и да запазим здравето и живота си по време на движение по пътищата.

 

Как да постигнем това? Ето няколко съвета от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:

 

- Провери изправността на превозното средство

- Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път

- Планирай пътуването, но не и времето за пристигане

- Провери за ограничения по маршрута си

- Провери за срока на валидност на документите

- Провери за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата

- Шофирай концентрирано

- Запази спокойствие при попадане в колона

- Бъди отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя

- Бъди толерантен

- При нужда позвъни на телефон 112

 

ПРОВЕРИ ИЗПРАВНОСТТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 

- Провери преминат ли е периодичният преглед за проверка на техническата изправност

- Провери спирачната система, маслото, антифриза и светлините

- Провери състоянието на чистачките. Ако трябва, подмени перата с нови

- Зареди резервоарчето с миеща течност за стъкла

- Провери състоянието на гумите, в т.ч. и на резервната. Прецени в момента нуждата от смяна на зимните гуми с летни

- Провери в моторното превозно средство (отнася се за 3- и 4-колесни МПС) налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител

- Провери съдържанието на аптечката и състоянието (изправността) на пожарогасителя

- Ако превозното средство е технически неизправно, пътувай с друг автомобил, с влак или автобус

 

ПОДГОТВИ СЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНИ АКСЕСОАРИ ЗА ДЪЛЪГ ПЪТ

 

- Не забравяй да монтираш стабилно (съгласно инструкцията за употреба) детско обезопасително столче (седалка), ако ще превозваш и дете (деца)

- Зареди вода за пиене и вода за автомобила

- За мобилния телефон вземи зарядно за автомобил

- Сложи в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор

- Зареди повече гориво в случай, че пътуването се удължи

- Ако маршрутът и районът за почивка са ти непознати – подготви (и си носи) карта за ориентир

 

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО, НО НЕ И ВРЕМЕТО ЗА ПРИСТИГАНЕ

 

- Планирай пътуването отрано и практично

- Тръгни по-рано, за да избегнеш натоварванията по маршрута

- Използвай светлата част на деня за придвижване

- Прави по-чести почивки, ако пътят е дълъг

- Ако има и друг шофьор, сменяйте се, за да отпочивате, ако пътят е дълъг

- Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри

 

ПРОВЕРИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ ПО МАРШРУТА СИ

 

- Планирай маршрута си и местата, които ще посетиш

- Осведоми се за въведени временни ограничения на движението

- Провери има ли участъци в ремонт

- Информирай се за обходните маршрути и при нужда се снабди с карта за ориентир

- Проучи местата за отдих и възможностите за паркиране край обектите, които ще посетиш

 

ПРОВЕРИ ЗА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ

 

- Провери валидността на свидетелството си за управление на МПС. Не тръгвай на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност

- Провери валидността на полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Не тръгвай на път без валидна полица

- Не забравяй да вземеш свидетелството си за управление на МПС и контролния талон

- Не забравяй и свидетелството за регистрация на превозното средство

- Не забравяй валидната полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите

- При напускане на територията на страната носи валиден международен сертификат за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за чужбина – „Зелена карта“

- Носи документа, отразяващ датата за извършване на следващия периодичен преглед за проверка на техническата изправност

- Ако ще преминаваш по платената пътна мрежа, плати винетна или тол такса за превозното средство, което управляваш

- Провери стикерът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите залепен ли е на определеното място

- Ако ще пътуваш зад граница, провери какви документи са ти нужни, ако ги нямаш, снабди се с тях и не ги забравяй

- За някои чужди страни се изисква паспорт. Информирай се предварително за това

 

ПРОВЕРИ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ ГЛОБИ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

 

- Преди пътуване се информирай за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП)

- Информация за неплатени глоби по ЗДвП може да получиш:

- във всяко районно управление на МВР

- в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР

- от Портала за електронни административни услуги на МВР

- Ако имаш неплатени задължения, рискуваш:

- временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (на водач), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 1, б. „д“ от ЗДвП)

- временно спиране от движение на пътно превозно средство (на собственик), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП)

- Информация за реда и начина на плащане на глоби може да намериш на адрес:

https://mvr.bg/opp/административни-услуги

в статията „Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата“.

 

ШОФИРАЙ КОНЦЕНТРИРАНО

 

- Преди шофирането почини добре

- Докато шофираш, не се разсейвай – с писане или говорене по телефона, с търсене на обхват или станция, с отклонение на мислите, с обслужване на пътниците, с ядене и др.

- Движи се със съобразена с пътните условия скорост

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб

- Бъди особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими

- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта

 

ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

 

- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.

- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притесняваш водача в автомобила отпред

- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара

- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив

- При образувана колона на автомагистрала не заемай/не използвай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи

- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи

 

БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ СЕБЕ СИ,

СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ НА ПЪТЯ

 

- Не пий алкохол поне 8 часа преди отпътуването на далечно разстояние

- Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

- Въздържай се от обилно нахранване преди шофиране, за да избегнеш сънливостта и забавените реакции

- На дълъг път нека шофира най-опитният

- Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца

- Поставяй предпазна каска, ако си с мотопед или с мотоциклет

- Осигури каска и за пътника, настоявай да я използва

- Поставяй предпазен колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това

- Не превозвай деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки или столчета) за всяко от тях

- Ползването на колан/каска, а за деца – на седалка или столче, е задължително съгласно Закона за движението по пътищата

- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора

- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение

- Възпрепятствай управление на МПС от неправоспособни

- Не допускай твоят шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдеш и ти

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт

 

БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН

 

- Не забравяй, че пешеходците, децата и възрастните (престарелите) хора са уязвими участници в движението по пътищата

- Помни, че водачите на двуколесни пътни превозни средства (велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти) също са уязвими участници в движението по пътищата

- Давай път на пресичащите пешеходци, но задължително се убеди, че шофьорът отзад е възприел намерението ти

- Ако превозното средство пред теб спре внезапно, значи има причина. Спри и ти, не предприемай веднага маневра да го заобиколиш отляво или отдясно

- Помни, че при сблъсък между пешеходец и превозно средство, пешеходецът е многократно по-уязвим и раним

- Не забравяй за „мъртвата точка“ на огледалата

- Мотоциклетистите са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят твоето превозно средство

- Не засичай водач на двуколесно превозно средство. Двуколесните са неколкократно по-нестабилни от превозни средства с 3-, 4- и повече колела

- Винаги търси визуален контакт с останалите участници в движението, с които си попаднал в „конфликтна“ точка и трябва да решите кой да премине пръв. Не продължавай движението си, ако не си убеден, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ти

 

ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112

 

Отдел „Пътна полиция” при

Главна дирекция „Национална полиция”

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев