Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година

Хоспитализациите в България нарастват с  200 000 човека на година
18.04.2019 / 15:00

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година, с което страната ни е на първо място в ЕС. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на отбелязването на Европейския ден на пациента у нас. Причините за смъртност са същите като в ЕС, но е много по-висок делът на сърдечно-съдовите заболявания, следвани от онкологичните. Така че високият процент на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност. Таушанов предлага създаването на Закон за защита на пациентите, Фонд за обезщетение на пациентите и единна система за лекарски грешки. По този начин ще се създаде правна сигурност за всички страни – пациентите и лекарите, обясни той. Например фондът ще може да обезщетява при лекарски грешки, заразявания и др. проблеми възникнали вследствие на операции и лечения. Лекарите пък ще бъдат със застраховки, както е системата във Франция. Таушанов каза, че в здравната система се получават около 2000 жалби годишно у нас срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни. В Българската асоциация за закрила на пациентите постъпват между 5 и 10 жалби на ден.

Пламен Таушанов препоръча в България да се засили превенцията, която е по-добра от лечението. Разходите за превенция представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести. Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. Таушанов даде пример, че в България 52 000 човека получават инсулт годишно, от които 4000 умират. Това означава, че трябва да има превенция още при диагностицирането на тромболиза. Следователно насърчаването на инвестициите в превенцията е от решаващо значение, подчерта Таушанов.

 

Идеята за Европейски ден на пациента възниква през 2002 г. Active Citizenship Network (ACN), когато европейски граждански организации създават Харта на правата на пациента с 14-те основни права. Ефективното им прилагане е в основата на създаването на единна здравна политика на общността и приоритет за европейските институции, ангажирани с изготвянето на бъдещата Директива за здравни услуги. Проектодокументът на ЕК е първата директива за медицинските услуги в общността и определя принципите за синхронизиране на здравните услуги с вътрешния пазар и свободата на движение на стоки, услуги, хора и капитали. Документът гарантира правото на пациента да се лекува извън страната, в която е осигурен, ако лечението е одобрено от властите в тази страна.

Засилването на използването на цифровите технологии чрез създаването на цифров единен пазар е един от основните приоритети на Европейската комисия. За да се улесни по-големият трансграничен достъп до здравеопазване, Комисията изгражда електронна инфраструктура за електронно здравеопазване, която ще позволи обмен на електронни предписания и резюмета на пациентите между доставчиците на здравни услуги. Първите трансгранични обмени започнаха през 2019 г. с цел да се включат всички други страни от ЕС до 2020 г. В дългосрочен план Комисията работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС.

В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Още снимки от новината

Хоспитализациите в България нарастват с  200 000 човека на година

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев