Парламентът одобрява правила на ЕС за животоспасяващи технологии за автомобили

Dangerous city traffic situation ©AP Images/European Union-EP    Уязвимите участници в пътното движение представляват почти половината от жертвите по пътищата ©AP Images/European Union-EP
17.04.2019 / 09:10

За пътните автомобили и леките превозни средства също ще бъде задължително да имат система за аварийно спиране (каквато вече съществува за камионите и автобусите), както и аварийна система за поддържане на лентата на движение.

 

Повечето от тези технологии и системи се очаква да станат задължителни от май 2022 г. за новите модели, и май 2024 г. за съществуващите модели.

 

По-сигурни камиони и автобуси за колоездачи и пешеходци

 

Камионите и автобусите ще трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че уязвимите участници в пътното движение, като колоездачи и пешеходци, да бъдат по-видими за шофьора (т.нар. пряка видимост). Тези автомобили ще трябва да бъдат екипирани с усъвършенствани технологии за „значително намаляване на мъртвите зони на видимост пред и отстрани на шофьора“, гласи текстът.

 

Технологии за пряка видимост трябва да се прилагат към новите модели от ноември 2025 г. и за съществуващите модели след 2028 г.

 

Подобрени краш тестове и предни стъкла

 

Новите правила също подобряват пасивните защитни мерки, като напр. краш тестове (отпред и отстрани), както и на предните стъкла за намаляване на тежките наранявания за пешеходци и колоездачи. Оценяването на показателите на гумите също ще бъде подобрено за тестване на гумите при износено състояние.

 

Цитат

 

Ева Майдел (ЕНП, България) коментира: „Над 130 хиляди граждани са били ранени в пътни произшествия само миналата година, а над 25 хиляди са загинали - това са хиляди предотвратими инциденти. С новите правила целим по-безопасни пътища за всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, шофьори. Системите за предупреждение на шофьорите дават тази допълнителна секунда време, която може да се окаже животоспсяваща“.

 

Следващи стъпки

 

Регламентът, одобрен от Парламента с 578 гласа „за“, срещу 30 гласа „против“ и 25 гласа „въздържал се“, следва да бъде представен за одобрение от Съвета на министрите на ЕС.

 

По предварителни данни, публикувани от Комисията, през 2018 г., около 25 100 души са загинали по пътищата в ЕС и 135 000 са били сериозно ранени.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев