Конференция на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“

Европейските избори ще се проведат на 26 май в България
08.04.2019 / 10:23

На 9 април от 10 ч. в Дома на Европа (ул. "Г.С.Раковски" №124, София) ще се проведе конференция на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“. Събитието се организира от Европейския съвет за външна политика, съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Външната намеса в изборните процеси е опасно средство за влияние, използвано от неетични глобални актьори. Именно затова целта на конференцията е да подготви българските граждани за нарастващия риск от външна намеса по време на Европейските избори тази година, които ще се проведат като 27 самостоятелни избори в отделните държави членки.

Страни като Германия, Франция и Холандия вече са предприели ефективни мерки за защита на обществеността от дезинформация, но други държави като България все още остават неподготвени за опасността.

Конференцията ще бъде открита от Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017) и Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, а своите виждания по темата ще споделят Марджъри Ван Ден Брюке, заместник-говорител на ЕП, проф. Нели Огнянова, Софийски университет, д-р Ралица Ковачева, журналист и изследовател в Софийски университет, Петър Волф, IDEA, Димитър Димитров, Софийски университет, Томас Шанису, IFES, Александър Шлик, директор на отдела за избори, OSCE/ODIHR и Весела Чернева, заместник-директор на ЕСВП и директор на софийския офис.

Основните теми на дискусията са:

• Стратегии за промяна на общественото мнение

Модератор Асен Григоров, журналист

Дезинформацията не е ново явление по време на избори. Когато общественото мнение е цел на чужди актьори като част от по-голям план за разклащане на ЕС обаче, е необходимо да анализираме стратегиите за това. Какво можем да направим, за да се противопоставим на атаката?

• Изборната механика, подложена на атака

Модератор: Даниел Стефанов, ЕСВП

Панелът ще се фокусира върху сигурността на изборния процес – какви са реалните опасности за изборната инфраструктура; защитени ли са резултатите от изборите; какво могат да направят страните членки, за да защитят своя изборен процес.

Събитието е с предварителна регистрация. Може да се регистрирате тук.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScFEguHs557yqlLwyOMGz23gJT2sr_-8Rqn1GwnRqGgCppxFw/viewform

 

Допълнителна информация:

Събитието ще има осигурен превод.

Дата и час: 9 април 2019 г. (вторник) от 10:00 до 14:00 ч.

Адрес: Дом на Европа, ул. „Г.С.Раковски“ №124, София

Програмата на конференцията ще намерите в приложение към имейла и онлайн тук.

http://www.europarl.europa.eu/bulgaria/resource/static/files/import/ecfr_conference/election-interference-agenda-bg-new.pdf

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев