ЕП гласува плановете за реформа на селскостопанската политика на ЕС

Европейският парламент
03.04.2019 / 13:52

Защита на земеделските производители и висококачествените продукти: ЕП гласува плановете за реформа на селскостопанската политика на ЕС

• По-голяма прозрачност на пазара за по-успешно справяне с пазарните сътресения

• Повече усилия за справяне с понижаването на цените и избягването на фалит

• Разширяване на системата за разрешения за засаждане на лозя, добавяне на информация за хранителната стойност към етикетите на виното

Комисията по земеделие одобри първата група предложения за подобряване на селскостопанската политика на ЕС (ОСП), така че да отговаря по-добре на очакванията на земеделските производители и потребителите.

Първото гласуване на реформата на ОСП бе съсредоточено върху новите правила на ЕС за обща организация на пазара (ООП) на селскостопанските продукти след 2020 г. Измененията на Комисията по земеделие към т.нар. Регламент за ООП бяха одобрени в понеделник с 29 гласа „за“, срещу седем „против“ и един „въздържал се“.

 

Разширяване на системата за управление на доставките и намаляване на обема

Сегашната схема, която предоставя помощ на млекопроизводители, които доброволно произвеждат по-малко във време на сериозни пазарни дисбаланси в усилията за стабилизиране на цените, трябва да бъде разширена за всички сектори, смятат депутатите. Ако ситуацията не се подобри, Комисията трябва да бъде натоварена с налагането на такса върху всички производители, които увеличават своите доставки, се казва в приетия текст.

Евродепутатите искат да приложат съществуващите правила, които позволяват ограничено във времето регулиране на доставката на географски защитени сирена, шунка и вина, и върху всички други продукти, които се ползват от защитено географско указание (ЗГУ) или защитено наименование за произход (ЗНП).

 

Повече прозрачност, по-добро управление на кризи, по-широк предпазен механизъм

За да подобрят прозрачността на пазара и по този начин да бъдат по-добре подготвени за потенциални пазарни сътресения, евродепутатите предлагат създаването на единна обсерватория на ЕС за селскостопанските пазари, която да се съсредоточи върху широк кръг от сектори, включително зърнени храни, захар, зехтин, плодове и зеленчуци, мляко и месо. Обсерваторията трябва да събира статистически данни за производството, доставките, цените, печалбите, вноса и износа, както и да издава предупреждения за ранни смущения на пазара, казват те.

Евродепутатите искат също така да разширят защитния пазарен механизъм, като позволят публична намеса (инструмент за управление на пазара, използван при спад на цените над определено ниво) за нови продукти, като бяла захар, овче месо, свинско месо и пиле.

 

Вино: Удължаване на схемата за разрешения за засаждане на лозя, повече информация на етикетите на виното

Евродепутатите искат да удължат схемата за разрешаване на лозовите насаждения до 2050 г. и да настояват информацията за хранителните стойности или поне енергийните стойности да се добавят към етикетите на виното.

 

Цитат

“Докато земеделските производители са изправени пред значителни проблеми с доходите, свързани с нестабилността на цените и концентрацията надолу по веригата, Комисията предложи само една много ограничена административна реформа, без да реагира адекватно на тези проблеми. Моята цел е да създадем ефективни механизми за предотвратяване и по-добро управление на селскостопанските кризи, за ефективно реагиране на нестабилността на цените и за гарантиране, че земеделските производители могат да се възползват от по-справедлив и по-стабилен доход, което ще им позволи да инвестират повече в екологичния преход, който потребителите искат. Подобно на ЕС, ОСП трябва да бъде реформирана, за да отговори по-добре на бъдещите предизвикателства”, заяви докладчикът Ерик Андрийо (С&Д, Франция).

Следващи стъпки

Текстът, одобрен от членовете на комисията по земеделие, трябва да бъде разгледан от Парламента като цяло. Това може да стане едва след изборите за Европейски парламент на 26 май. Тогава председателският съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политически групи) може да реши да препрати текста за разглеждане в пленарна зала. В противен случай новата комисия по земеделие ще трябва да разгледа отново въпроса.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев