Робот за инвалиди впечатли вицепрезидента Илияна Йотова на изложение в Пловдив

Вицепрезидентът Илиана Йотова  и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков /в средата/ бяха  впечатлени  от българския робот „Омнибот“,  който е световна иновация и  се показва за първи път на Европейския форум за социално предприемачество
28.03.2019 / 13:48

Робот помощник на инвалиди, създаден от българска фирма, впечатли вицепрезидента Илияна Йотова на Осмия Европейски форум за социално предприемачество в Международен панаир Пловдив. Уникалният „Омнибот“, който е световна иновация, представлява роботизирано помощно средство за придвижване. С него стоя изправена, а така мога да върша всичко и вкъщи, и на работата си, поясни момичето, което демонстрираше робота.

Трудно е да се прави бизнес с кауза, но си заслужава, защото помага на уязвимите да се реализират – така вицепрезидентът Илияна Йотова характеризира социалното предприемачество при откриването на събитието, което е единствено по рода си в Европейския съюз. Тя преряза лентата заедно с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Форумът продължава от 28 до 31 март 2019 г., а основната проява в него е Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, където се представят 110 фирми и сдружения от седем държави. Илияна Йотова отдели повече от час, за да разгледа техните експозиции.

Те привличат хиляди посетители с модна дамска, мъжка и детска конфекция от високо качество с атрактивни цени. Наред с тях се предлагат трикотаж и бельо, текстил за дома, обувки, работно облекло, накити, аксесоари, дървени и керамични изделия, арт предмети, играчки и занаятчийски произведения, платове, консерви. За първи път има демозона за иновативни продукти и зоната за интерактивно дистанционно участие.

Форумът за социално предприемачество демонстрира потенциала на социалната икономика, обхващаща 10% от бизнеса и даваща работа на 11 милиона души в Европейския съюз. В програмата са включени няколко конференции, където се обсъждат мерки, финансови инструменти, научно-приложни изследвания, бизнес модели и граждански инициативи.

Форумът дава възможност да бъдат представени най-добрите постижения на този тип предприятия, които постигат баланс между икономически цели и социални ползи, подчерта министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изтъкна, че е направена значителна стъпка напред за развитието на сектора у нас с приемането на два закона – за социалната икономика и за хората с увреждания.

Днес вече не мислим само как обществото да подкрепя тези хора, а как пълноценно да използва техния потенциал, заяви доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, с чиято подкрепа се провежда Форумът. Негови организатори са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, министерствата на труда и социалната политика и на икономиката, държавни агенции.

Официални гости на откриването бяха също Хели Имонен – експерт „Политики“ в Европейската комисия, Ариане Родерт – ръководител на делегацията на Европейския икономически и социален комитет, Диана Довган - генерален секретар на Европейската конфедерация на производствените и кооперациите за услуги.

Изложението може да се разгледа всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа, в палата 11 на панаирния комплекс в Пловдив.

 

Още снимки от новината

Илияна Йотова  разглежда щанд с дамски облекла на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Той привлича хиляди посетители с богат асортимент от женска, детска, мъжка конфекция и трикотаж на атрактивни цени

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев