Ръст в ловния туризъм отчете министърът на земеделието при откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов 2019“

Министърът на земеделието Румен Порожанов  разглежда ловни трофеи, след като откри изложбата „Природа, Лов, Риболов 2019“ в Международен панаир Пловдив. С колекцията го запознава Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България
27.03.2019 / 16:02

България има достойно и безспорно място сред водещите световни ловни дестинации - това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на „Природа, Лов, Риболов 2019“. Всяка година изложението дава все по-големи възможности за представяне на българската природа и българското ловно и рибно стопанство, изтъкна той.

Над 50 фирми участват в деловия форум, който продължава от 27 до 31 март в Международен панаир Пловдив. Той се провежда под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съорганизатори са Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Министър Порожанов посочи, че през 2018 г. приходите от ловния туризъм са нараснали с 900 000 лева и са достигнали близо 7.5 млн. лева, а броят на ловците се е увеличил с 1443 и те са били 6893. Другото голямо предимство на страната ни са трофейните качества на дивеча, подчерта министър Порожанов. Някои от най-добрите трофеи от изминалия сезон може да се видят на изложението.

Към „Природа, Лов, Риболов“ непрекъснато се добавят нови сегменти, които я правят по-интересна и по-полезна, коментира доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложбата. Новият акцент в нейното 25-о издание е велосипедният спорт. Той е презентиран с екстремно байк шоу на най-добрите каскадьори от Балтика и с експозиция от модерни велосипеди – планински, шосейни и градски, на италианска марка със 130-годишен опит в тяхното производство.

Участниците демонстрират ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване: оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, лодки, оптически и навигационни уреди и други изделия за различни активности сред природата. Държавните горски предприятия презентират дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм.

Програмата включва много атракции за деца и възрастни, като за първи път ще има демонстрации с коне тежковози за теглене на трупи, изложба на ловни кучета. Новост е и екстремното байк шоу, което може да се види на 29 март от 13 и от 16 ч., на 30 март от 12 и от 15 ч., на 31 март от 11 и от 13 часа. СЛРБ показва част от първите пушки, използвани за лов по нашите земи.

Посетителите имат шанс да получат някоя от следните награди, като попълнят анкетни карти: ръкавици и шапка с кожа на северен елен, телескоп, макара и влакно, портативен хамак. Те са осигурени от Международен панаир Пловдив, печелившите талони ще бъдат изтеглени в последния ден.

Изложбата е разположена в палата 3 и е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва пет лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди цената е два лева.

 

Още снимки от новината

Министър Порожанов  се впечатли от уникален нож, чийто майстор му обясни тънкостите при направата на острието.
Посетители окупираха щандовете на „Природа, Лов, Риболов 2019“ веднага след старта на изложението,  което продължава до 31 март.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев