Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

Европейският парламент
14.03.2019 / 09:36

Днес евродепутатите коментираха вчерашното отхвърляне на сделката за Брекзит в Камарата на общините. Повечето членове на ЕП подчертаха, че Обединеното кралство трябва да вземе решение и да каже какво иска.

Кликнете върху имената на говорителите, за да гледате отделните изявления.

„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.”

„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме поредното гласуване в Камарата на общините”, каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - сега те трябва да решат как да продължат напред."

Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва ”.

„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решрешението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.

Удо Булман, (С&Д, Германия) заяви: “Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите”.

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) каза, че е против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно. “Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани”.

Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) заяви, че „най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС”. Той подчерта, че Брекзит „е не само катастрофа за Великобритания, но и за целия Европейски съюз.”

Филип Ламбертс (Зелените/EСА, Белгия) се фокусира върху другите теми, които лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата на върха през следващата седмица. „Лидерите са глухи, неми и слепи за гнева на младите хора относно изменението на климата. Богатството е съсредоточено във все по-малък брой ръце. Именно тези теми трябва да бъдат на дневен ред при лидерите”.

„Стратегията на Тереза Мей е деструктивна. Нямаме план за "организиран" Брекзит”, каза Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ, Германия). „Правата на гражданите трябва да бъдат сложени в рамка. Те обаче не трябва да бъдат застрашавани”.

“Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка”, каза Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания).

Джерард Батън (ЕНС, Великобритания) подчерта, че планът на Тереза Мей е да „отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа”. „Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март”, заключи той.

Мелания Габриела ЧОТ, Румънски държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи

Франс ТИМЕРМАНС, Първи заместник-председател на ЕК

Мишел БАРНИЕ, Главен преговарящ на Европейската комисия

Манфред ВЕБЕР (ЕНП, Германия)

Удо БУЛМАН (С&Д, Германия)

Ханс-Олаф ХЕНКЕЛ (ЕКР, Германия)

Ги ВЕРХОВСТАТ (АЛДЕ, Белгия)

Филип ЛАМБЕРТС (Зелените/EСА, Белгия)

Габриеле ЦИМЕР (ЕОЛ/СЗЛ, Германия)

Найджъл ФАРАЖ (ЕСПД, Великобритания)

Джерард БАТЪН (ЕНС, Великобритания)

Заключително изявление от Франс ТИМЕРМАНС, Първи заместник-председател на ЕК

Заключително изявление от Мелания Габриела ЧОТ, Румънски държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев