Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

Европейският парламент
13.03.2019 / 16:45

За да гарантират възможно най-малки смущения, евродепутатите гласуват в сряда мерки относно пътуванията, транспорта, програмата Еразъм, социалното осигуряване и рибарството.

 

По искане на Европейския парламент и Съвета, Европейската комисия предложи спешни мерки за смекчаване на въздействието от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.

 

Тези мерки включват правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата Еразъм да завършат текущите си образователни програми в чужбина, продължаващо финансиране на програми на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основен въздушен и товарен и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство. Те трябва също така да разрешат на риболовни кораби временно да продължат да оперират във води на ЕС и на Обединеното кралство.

 

Извънредните мерки не възпроизвеждат ползите от членството или тези от транзитния период. Те са ограничени във време и са приети едностранно от ЕС, при условие че Обединеното кралство приеме подобни мерки (реципрочност).

 

Законодателните мерки, които ще бъдат гласувани в рамките на процедура по спешност в сряда, в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от страна на ЕС, включват:

 

 

 

 

Продължаване на програмите за европейска трансгранична кохезия и сътрудничество PEACE IV между Ирландия–Северна Ирландия–Шотландия;

 

Позволяване на студенти и преподаватели по програмата Еразъм във и от ОК да завършат обученията си в чужбина;

 

Гарантиране на гражданите на ЕС в ОК и на гражданите на ОК в ЕС27 запазване на социалното осигуряване придобито преди оттеглянето;

 

Временни мерки гарантиращи, че операторите ще избегнат пълно прекъсване на транспортните операции между ОК и ЕС, като се позволи на операторите на товарен и автобусен превоз да предоставят услуги между ЕС и ЕК, докато ОК предостави еквивалентен достъп на оператори от ЕС;

 

Временни мерки за позволяване на авиокомпании от ЕК да предоставят услуги между ОК и ЕС, докато ОК продължи да предоставя еквивалентен достъп на компании от ЕС;

 

Временни мерки за продължаване валидността на разрешенията за безопасност на железниците за гарантиране на непрекъснатостта на железопътните транспортни услуги между ЕС и ОК;

 

Разрешение за износ на определени стоки използвани за цивилни и военни цели от ЕС към Обединеното кралство;

 

Предложение за регламент на Европейския парламент и Съветаза изменение на Регламент (ЕО) №391/2009 относно оценката на Организации за инспекции на кораби (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)

 

Предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №1316/2013 трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за гарантиране на морски връзки между Ирландия и други страни на ЕС, и продължаване на финансирането за инфраструктура (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)

 

Разрешение за риболов за риболовни кораби на ЕС във води на Oбединеното кралство и операции на риболовни кораби на ОК във води на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев