Асоциация за защита на потребителите подкрепя Омбудсмана в борбата срещу събирачите на вземания

Асоциация за защита на потребителите
26.02.2019 / 13:10

Ние от Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) подкрепяме Омбудсмана Мая Манолова за предложените промени в Гражданския процесуален кодекс, чрез които ще бъдат премахнати т.нар. свръхправомощия на фирмите за събиране на вземания (колекторите). В момента действащото законодателство е изцяло в полза на тях, на банките, монополните дружества, фирмите за бързи кредити, мобилните оператори. Всички те ползват облекчени процедури за събиране на своите вземания. В същото време длъжникът няма възможност да изрази становище по отношение на претенцията. По тази причина длъжниците са изправени пред опасността да загубят имуществото си до произнасянето на съда поради неравноправни клаузи, злоупотреби или допуснати грешки от страна на кредитните институции.

Предложените поправки са добри, които касаят, че подлежащ на незабавно изпълнение акт по чл. 417 от ГПК да не бъде изпълняван, ако длъжникът своевременно подаде възражение, с изключение на вземанията на държавата и общините, както и в случаите на работодатели, задължени за заплащане на трудови възнаграждения.

За нас винаги действията на колекторските фирми предизвикват притеснения и доказват, че става все по-наложително да бъде приета специална законова рамка, която да регламентира дейността им така, както на всички останали финансови институции в България. През последните години се запазва тенденцията на ръст на дела на компаниите доставчици на комунални услуги, които се обръщат към колекторски фирми. Така вече над 25% от продадените дългове са сметки за ток, парно, вода, мобилни телефони, бързи кредити и др. Също така трайно се налага практиката просрочието, заради което един дълг се дава на колекторите, да е в рамките на 2-3 месеца. Преди събирачите на задължения се задействаха след шест и повече месеца забавяне на плащания. След като вече се продават на колекторските фирми дългове на 2-3 месеца, то тогава възниква въпросът защо тези вземания не се предлагат за изкупуване първо от самите длъжиници. Освен това е публично известно, че колекторите плащат до 20% от стойността на дълговете, които изкупуват.

Ние винаги сме съобщавали факта, че все повече хора стават жертва на некоректни фирми за бързи кредити. Благодарение на това, колекторските компании се хвалят, че с 20% е скочил делът на вземанията на фирмите за бързи кредити, които са се обърнали към тях. В същото време при нас все по-често постъпват сигнали от граждани, които са били подведени от заблуждаващи реклами и неясни договори. Обикновено това са безработни хора или с ниски доходи, изпаднали в нужда, които често са принудени да вземат малки суми от порядъка на 200 до 400 лв., за да платят с тях сметки и борчове. Впоследствие не могат редовно да си плащат вноските и така всеки ден просрочие буквално превръща тези малки кредити в задължения за хиляди левове, които тези хора не могат да покрият. В опит да се справят с проблема, те взимат пари от други фирми за бързи кредити, за да погасят задълженията си към първите, но вместо това на практика потъват все повече.

Смятаме, че е задължително, предвид доходите на голяма част от българите, да се сложи срок от 6 месеца, и едва след неговото изтичане, компаниите да могат да продават дълга на колекторските фирми. Това изискване ще бъде едно от основните неща, за които ще настояваме при бъдещо обсъждане на поправките в Гражданския процесуален кодекс.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев