Марокански вина ще се представят на ВИНАРИЯ 2020

Марокански вина ще се представят на ВИНАРИЯ 2020
21.02.2019 / 15:35

Ще се радвам следващата година марокански вина да се представят на

най-престижна изложба за лозарство и винарство в Източна Европа - това заяви при посещението си на ВИНАРИЯ 2019 посланикът на Кралство Мароко у нас Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи. Тя сподели, че е впечатлена от качеството и многообразието на представените в изложението вина.

„Изключително съм очарована от прекрасната организация на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване в Международен панаир Пловдив, от машините за обработка на земеделска продукция, от инсталациите за винопроизводство. Градът на виното е много уютен, а атмосферата в него е прекрасна“, посочи посланикът на Мароко.

В Мароко най-популярният винопроизводителен район е Мекнес, разположен в северната част на страната. Той е известен с типичните сортове Carignan и Cinsault, но на територията му се отглеждат и разновидности на бордо и рона, мускат, совиньон и шардоне.

„Много се радваме за проявения интерес от страна на Н. Пр. Закия Ел Мидауи и ще задълбочим контактите си с посолството на Мароко, за да направим взаимноизгодно предложение към производители и търговци от африканската държава. По този начин ще се обогати международното участие в АГРА и ВИНАРИЯ, ще дадем възможност благородното състезание между различни продукти, вина, напитки да се допълни с още един сегмент“, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той уточни, че до момента в националния изложбен център са участвали марокански компании от машиностроителния сектор. Знаем, че Мароко е производител на консерви, предпочитани в Западна Европа, а Пловдивският панаир може да ги презентира пред потребителите в Източна Европа, допълни Соколов.

„Благодарна съм за поканата и на министъра на земеделието Румен Порожанов, който специално ми обърна внимание на авторитета на ВИНАРИЯ и на изключителната възможност в Международен панаир Пловдив да се представят селскостопански продукти, произведени в Мароко“, заяви посланик Ел Мидауи. Тя уточни, че между 17 и 20% от брутния вътрешен продукт на Мароко се формира от аграрния сектор.

За спомен от посещението си в Международен панаир Пловдив г-жа Закия Ел Мидауи си купи две черешови дръвчета и квалитетни български вина. „Ще посадя дръвчетата в градината на резиденцията и ще се грижа за отглеждането им“, посочи мароканският посланик.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев