Приключи седмицата посветена на любовта в РБ "Сава Доброплодни"

РБ „Сава Доброплодни” – Сливен
15.02.2019 / 15:33

От 11 до 15 февруари 2019г., по предварително уточнен график, над 700 ученици от ПМГ „Д.Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГИ „Проф.Д.Табаков”, НХГ„Д.Добрович”, Спортно училище „Д.Рохов” и др. посетиха проявите от програмата на Седмицата на любовта, организирана от РБ”Сава Доброплодни”. Пред младата и емоционална публика организаторите представяха презентация разкриваща непознати моменти от живота и творчеството на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти, учени като Огюст Роден, Амадео Модилиани, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лудвиг ван Бетховен, Джон Ленън, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Александър Пушкин, Мария Кюри, Симеон Радев, Христо Явашев /Кристо/, Невена Коканова и др. вдъхновени от любовта. На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство.

Интерес предизвика и изложбата с ръчно изработени картички „валентинки”, които си подаряват влюбените на св.Валентин и представените малко известни моменти свързани с тази традиция.

За учениците беше подготвена и анкета „Какво е за вас любовта?”. На този въпрос в края на срещите отговаряха с много настроение и усмивки всички присъстващи. Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование „Любовта е гадна. Не я харесвам. Тя е болка и страдание.”, през откровението „Още съм млад, за да знам” до „За мен любовта е най-хубавата приказка на живота и началото на всичко добро в света.” Но радостното е, че за повечето млади хора „Любовта е вдъхновение” и „ Любовта е връзката, която държи семейството и приятелите заедно. Нещото, което ни обединява и което ни прави щастливи”. За тийнейджърка на 16 г. любовта е магия: „Ще опиша това чувство така: осем букви се търкалят нежно в моята глава. Ако ме питаш как се чувствам, ще направя това. С големи букви ще напиша вън на синьото небе „Обичам те!”. О като очите бистри, дето всяка нощ сънувам. Б като брадичката, която обичам да целувам. И като искрата, която пари между нас. Ч като чара, който ме кара да изпадам в транс. А като ангелче, мое момче. М като мислите в мойта глава. Т като тръпката, която изпитвам със теб. Е като емоцията, която чувствам със теб.” В отговорите си тийнейджърите са искрени, развълнувани, зрели в своите разсъждения. Някои от тях – изпълнени със съмнения, а други вече наранени. За щастие – влюбени!

Всички ученици посетили библиотеката в „Седмицата на любовта” получиха като дар свитък с прекрасно стихотворение.

На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

За организаторите на „Седмицата на любовта” от РБ “Сава Доброплодни“ остава удовлетворението от оценката за проявите: „много вълнуващо, впечатляващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“ – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката и да преживеят незабравими мигове при съприкосновението с шедьоври на литературата и изкуствата и по други теми.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев