Евродепутатите призовават ЕС и държавите членки да засилят борбата срещу антиромските настроения

Европейският парламент
12.02.2019 / 15:23

Основните права на ромите продължават да бъдат систематично нарушавани в ЕС

Сериозни проблеми свързани с достъпа до образование, настаняване, достъп до пазара на труда и здравеопазването

Призив за по-ясни цели за интеграция на ромите и национални стратегии след 2020 г.

Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите органи

В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите, Парламентът изисква по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

 

Антиромските настроения са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в „насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация“ и дискриминация, посочват евродепутатите в незаконодателната резолюция приета във вторник с вдигане на ръка.

 

 

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването са сред главните проблеми, на които продължават да бъдат изложени ромите в Европа. Текстът подчертава особено тежкото състояние на младите роми, сред които нарастващ брой не са трудово заети с работа, образование или обучение.

 

Задължителни и ясни цели за интеграция на ромите

 

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите членки да предложат по-широк набор от приоритетни области, „ясни и обвързващи“ цели, срокове и механизми за оценяване на напредъка относно интеграцията на ромите, след като изтече срокът на настоящата рамка на ЕС през 2020 г. Те също изискват „значителни публични средства“ и човешки ресурси за тези цели.

 

Парламентът призовава за интегриране на принципа на равенството между половете и използването на ориентиран към децата подход в стратегическата рамка на ЕС, както и за по-близко участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на интеграционните политики. Също подчертава необходимостта да се защити и насърчи равният достъп до всички права за ромските деца. Парламентът призовава за специфични антидискриминационни цели, както и мерки за включване на ромите в политиките за устойчивост на околната среда и дигиталното общество.

 

Текстът подчертава, че по-справедливо представяне на ромите във всички сфери е необходимо, включително в медиите, държавните институции и политическите органи.

 

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията за живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите членки да проучат сегашните и минали злоупотреби със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев