Европейският парламент одобри повече прозрачност и ефективност във вътрешните си правила

Европейският парламент
01.02.2019 / 09:39

По-стриктни правила за поведение за евродепутатите

Повече прозрачност при срещи с представители на интереси

Парламентът одобри промените във вътрешните си правила в четвъртък за по-ефективна и прозрачна дейност.

 

Ключовите промени в Правилника за дейност на Европейския парламент, които бяха приети в четвъртък, са свързани с правилата за поведение на членовете (включващи разпоредби относно прозрачност и мерки за предотвратяване на тормоза), парламентарните въпроси към Съвета на министрите и Европейската комисия.

 

Измененият правилник беше одобрен с 496 гласа „за“, срещу 114 гласа „против“ и 33 „въздържал се“.

 

Повишена прозрачност

 

Ключовите участници в законодателния процес - евродепутатите, които ръководят законодателството в Парламента, известни като докладчици, докладчиците в сянка и председателите на комисии, ще бъдат задължени да публикуват онлайн всички записани срещи с представители на интереси, които попадат в обхвата на Регистъра за прозрачност. Освен това другите евродепутати са насърчавани да публикуват онлайн всякакви срещи, в които участват с представители на интереси. Уебсайтът на Парламента ще трябва да бъде адаптиран технически, така че да позволява на членовете да публикуват информация относно тяхната употреба на Надбавката за общи разходи.

 

Правила за поведение

 

Новите правила гласят, че членовете трябва да се въздържат от „неуместно поведение“ (например показването на плакати по време на пленарни заседания), от „обиден език“ (например клевета, „език на омраза“ или подклаждане на дискриминация) и от психологичен и сексуален тормоз.

 

Кодексът за поведение на Парламента ще бъде анексиран към Правилника за дейност и евродепутатите трябва да се ангажират да го спазват в писмена декларация. Отказът да се подпише такава декларация може да доведе до забрана евродепутатът да поема висша длъжност, да бъде назначен като докладчик или да представя Парламента по време на тристранни срещи или в официална делегация. Сериозно нарушение на тези правила може да доведе до санкции.

 

Европейски политически партии и фондации

 

Според договорите, „политическите партии на европейско равнище допринасят за формирането на европейско политическо съзнание и изразяването на волята на гражданите на ЕС“. Дадена организация трябва да спазва специфични условия, за да бъде квалифицирана като европейска политическа партия или европейска фондация. Според новите правила, група от минимум 50 граждани може да поиска от Европейския парламент да отправи питане към Органа за европейските политически партии и европейските политически фондации дали дадена европейска партия или фондация изпълнява тези условия.

 

Реформата също включва мерки относно парламентарните въпроси и по-точно запитванията към Съвета и Европейската комисия, консултациите на комисиите относно поверителна информация, правилата относно постоянните комисии, гласуването по изменения и правилата относно парламентарните интергрупи.

 

Следващи стъпки

 

Одобрените изменения ще влязат в сила в първия ден на следващата сесия след тяхното приемане, т.е. на 11 февруари 2019 г., с изключение на някои разпоредби свързани с правилата за поведение на евродепутатите, постоянните комисии и служителите на комисиите, които ще влязат в сила при откриването на следващия парламентарен мандат на 2 юли 2019 г.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев