AMD отчита четвърто тримесечие и годишни резултати за 2018 г.

AMD-logo
31.01.2019 / 16:30

- Приходите на компанията са нараснали с над $1,2 милиарда, с най-високата норма на печалба от 7 години насам -

 

Санта Клара, Калифорния, 29 януари 2019 г. - AMD (NASDAQ:AMD) съобщи своите финансови резултати за последното тримесечие и цялата 2018 г. За 2018 г. компанията отчита приходи от 6,48 милиарда щатски долара, оперативни приходи $451 милиона, нетна печалба $337 милиона и печалби на акция $0.32. На не-GAAP база оперативните приходи са били $633 милиона нетната печалба $514 милиона и печалбите на акция $0.46.

 

За 4-тото тримесечие на 2018 г. AMD отчита приходи от $1,42 милиарда, оперативни приходи $28 милиона, нетна печалба $38 милиона и печалба на дял $0.04. На не-GAAP база оперативните приходи са били $109 милиона, нетната печалба $87 милиона и печалбите на акция $0.08.

 

"2018-та беше нашата втора поредна година на значителен ръст, спечелване на пазарен дял, увеличен брутен марж на печалбата и подобрена доходност, дължащи се на нашите високопроизводителни продукти. Важно е да отбележим, че ние увеличихме над 2 пъти доставките на EPYC процесори спрямо предходния период и постигнахме рекорди в продажбите на GPU за центровете за данни през тримесечието," каза д-р Лиса СУ, президент и СЕО на AMD. “Независимо от турбулентността на пазара на графични карти, 2019 се очертава като още една вълнуваща година за нас с пускането на най-широкия и конкурентен продуктов портфейл, с новото поколение 7nm Ryzen, Radeon, и EPYC продукти.”

 

Годишни резултати за 2018 г.

• Годишните приходи в размер на $6,48 милиарда бе;ежат ръст от 23% в сравмение с 2017 г., като се дължат основно на сегмента изчислителни и графични продукти.

• Брутният марж на печалбата е 38% в сравнение с 34% предишната година, като се базира главно на новите Ryzen, EPYC и Radeon продукти.

• Нетната печалба е $337 милиона, в сравнение с нетна загуба от $33 милиона предходната година.

 

Резултати за 4-то тримесечие на 2018 г.

 

• Приходите от $1,42 милиарда бележат ръст от 6% в сравнение с резултата за Q4-2017, основно заради сегмента изчислителни и графични продукти. В сравнение с 3-то тримесечие на 2018 г. има спад от 14% поради по-ниски доходи от сектора Корпоративни, вградени и полу-къстомизирани продукти.

• Брутният марж за последното тримесечие на 2018-та е 38%, в сравнение с 34% за периода през 2017-та и 40% за предходния период. Подобренията основно се дължат на продажбите на Ryzen и EPYC чипове.

 

 

Обобщени резултати за 4-то тримесечие на 2018 г. по сектори

• Приходите от сектор Computing and Graphics е бил $986 милиона, с 9% повече от последното тримесечие на 2017 г. и 5 % по-добре от Q3-18 заради силните продажби на процесори Ryzen.

 

Средната продажбена цена на процесор (Аverage selling price, ASP) бележи ръст в годишен план и отново се дължи на продажбите на чипове Ryzen.

 

Средната продажбена цена на GPU също бележи ръст в годишен план, както и от предходното тримесечие, поради по-високите продажби на графични продукти за информационните центрове.

 

 

• Проходите от сектора Enterprise, Embedded and Semi-Custom продукти е бил $433 милиона, равен на резултата за същия период от предходната година. Приходите са спаднали с 39% в сравнение с Q3-18 поради сезонно по-ниските продажби на полу-къстомизирани продукти, отчасти компенсирани от по-силните продажби на EPYC процесорите.

 

Обновен договор за доставка на пластини за чипове

AMD съобщи също за 7-мо поред изменение на своя договор за доставка на пластини (вафли) за чипове с GLOBALFOUNDRIES Inc. (GF). GF продължава да бъде дългосрочен стратегически партньор за AMD за 12nm и по-голям технологичен процес, като изменението в договора касае ангажименти за покупки и цени на тези продукти за 2019г., 2020г. и 2021г. Изменението предвижда и пълна гъвкавост за AMD при покупките на „вафли“ от всяка подобна фабрика за технологичен процес 7nm и надолу без еднократни плащания или компенсации.

 

 

Важни продуктови анонси на AMD

• По време на CES 2019 AMD очерта следващите възходящи стъпки в изчислителните, игралните и визуализационните технологии очаквани тази година, базирани на нови изчислителни и графични продукти и водещия 7nm производствен процес. Компанията обяви Radeon™ VII графичната карта - първата геймърска 7nm видеокарта, която се очаква на пазара през февруари 2019 г.

• AMD направи първа публична демонстрация на 3-то поколение AMD Ryzen™ настолен процесор, очакван в средата на годината.

• AMD анонсира и пълна гама процесори за ноутбуци - 2ро поколение AMD Ryzen™ 3000 Series за ултратънки лаптопи, както и AMD Athlon™ 300 Series за масови ноутбуци, базирани на “Zen” архитектурата.

• Компанията съобщи за пробив в Chromebook сегмента със своето 7-о поколение A-серия процесори, като Acer и HP вече показаха свои машини от този сегмент на CES 2019.

 

• AMD демонстрира също и следващото поколение EPYC процесори, бележещи ръст в производителността в сравнение с текущите предложения за сървърни чипове. Новите EPYC процесори се очаква да потеглят към производителите на сървъри в средата на 2019 г..

 

Текущи прогнози за развитие

Собствените прогнози на AMD се базират на текущите очаквания, като реалните резултати ще зависят от конкретните близкосрочни условия на ИТ пазара.

 

За първото тримесечие на 2019 г. AMD очаква приходи от около $1,25 милиарда плюс-минус 50 милиона щ.д., или спад с около 12% в сравнение с предишното тримесечие и 24% в годишен план. Намалението в сравнение с Q4-18 се дължи на продължаващия спад общо в графичния сегмен и сезонността в бизнеса. В сравнение с 1-о тримесечие на 2018 г. намалението е пак поради по-ниските продажби на графични решения - свърхзапасеност в дистрибуторските канали, липса на продажби свързани с блокчейн решения и по-ниски продажби на памети. Очаква се продажбите на Ryzen, EPYC и Radeon GPU за информационните центрове да се увеличават.

 

За цялата 2019 г. AMD очаква висок едноцифров процентен ръст на приходите, дължащ се на продажбите на Ryzen, EPYC и Radeon GPU за информационните центрове, като компанията ще вдига предложенията на 7nm продукти през цялата година.

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев