#Европейски избори: Нов уебсайт обяснява как се гласува във всички държави членки

Европейски избори 2019
31.01.2019 / 16:21

Четири месеца преди европейските избори Европейският парламент стартира нов уебсайт https://www.evropeiski-izbori.eu/ , който подробно обяснява как се гласува във всички държави-членки или от чужбина.

Уебсайтът е направен така, че да помага на хората да намират цялата необходима информация на едно място. За пръв път Европейският парламент предлага такъв инструмент, който позволява гласът на всеки да бъде чут на Европейските избори.

 

Като европейци, ние сме изправени пред множество предизвикателства: от миграцията до промените в климата, от младежката безработица до сигурността на личните данни. Живеем в свят на все по-голяма глобализация и конкуренция. Същевременно референдумът за Брекзит показа, че проектът за Европейски съюз може да промени посоката си. Повечето от нас приемат демокрацията за даденост, но и тя все по-често изглежда застрашена като принцип и на практика.

Защото този път не е достатъчно да се надяваме на по-добро бъдеще – този път всеки един от нас трябва да поеме отговорност, за да може то да се осъществи.

Защо да гласуваме на европейските избори през май 2019 г.?

Който гласува, взема бъдещето си в свои ръце.

• Нашият вот оказва влияние върху решенията на Европейския парламент, които засягат ежедневието ни.

• Нашият глас дава сила на Европейския съюз. Той защитава нас и нашите близки.

• Нашият глас защитава демокрацията.

 

Как може да гласувате, стъпка по стъпка

Националните правила за гласуване са обяснени във формат „въпроси и отговори“, които включват информация за деня на провеждането на изборите, избирателната възраст, крайния срок за регистрация, необходимите документи за регистрация, както и минималния праг за избиране на политическите партии, общия брой евродепутати, които ще бъдат избрани във всяка държава членка, и връзки към уебсайтовете на националните избирателни органи.

 

Цялата тази информация е специфична за всяка държава. Уебсайтът предоставя отговори за всички държави на официалния им език и на английски.

Как да гласуваме в България?

Всеки гражданин, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава-членка на ЕС най-малко три месеца непосредствено преди изборите. Гласуването е задължително за българските граждани. Изборите в България обикновено се провеждат в неделя, което означава, че в случая с Европейските избори това се пада на 26 май 2019 г.

Избирателите ще гласуват за 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции съгласно настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес.

 

Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна урна, но трябва да заявяват желанието си не по-късно от 30 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

 

Гласуване от чужбина

Уебсайтът предоставя информация относно гласуването от чужбина (от други страни на ЕС или от трета държава) или чрез пълномощник. Това може да бъде от особено значение за трите милиона жители на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство.

Как да гласуваме на европейските избори, ако живеем извън родната си страна?

Мога ли да гласувам от друга страна в ЕС?

Ако сте от България, а живеете в друга страна от ЕС можете да гласувате, ако през последните три месеца непосредствено преди изборите сте живели в България или в друга страна в ЕС. Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация в България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирател може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако не сте включени в избирателен списък на секция извън България, може да бъдете добавени в деня на изборите на място. За целта трябва да представите документ за самоличност и да попълните стандартна декларация, че изпълнявате критеиите (например, че през последните три месеца сте живели в България или в друга страна в ЕС), че не сте гласували на същите избори и няма да гласувате в друга секция.

Ако сте от България, но живеете в страна извън ЕС, не можете да гласувате.

Уебсайтът също съдържа:

• секция с „въпроси и отговори“ относно Европейския парламент, водещите кандидати и какво се случва след изборите,

• възможност за самите граждани да се включат в повишаването на осведомеността за изборите,

• секция с новини за изборите от централната страница на Парламента,

• връзка към страница с резултати от изборите,

• връзки към политическите групи в Европейския парламент и към европейските политически партии.

 

Включете се!

Този път не е достатъчно само да се надяваме на по-добро бъдеще. Този път всеки един от нас трябва да участва в изграждането на утрешния ден. Ето защо този път трябва да поемем отговорност – да гласуваме и да убедим и други да гласуват.

Отделете малко от времето си, за да посетите сайта www.thistimeimvoting.eu, да заявите готовността да гласувате и да убедите и своите приятели и близки да го направят.

 

Информационен център "Европа Директно - Сливен" е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect https://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_bg или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» - той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm

 

Още снимки от новината

Защо е необходимо да гласуваме?
Как да гласуваме в България?
Как да гласуваме от чужбина?
Включете се!
Flyer Europe Direct Sliven 2018

 

Europe Direct Sliven
www.europedirect-sliven.eu
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев