Венецуела: Парламентът признава Гуайдо, призовава ЕС да последва примера

Европейският парламент призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент на Венецуела ©EP/AP Images/Ariana Cubillos
31.01.2019 / 14:32

Евродепутатите отхвърлят всякакъв опит за разрешаване на кризата, който може да включва използването на насилие

- Създаване на контактна група, която да улесни постигането на съгласие за нови избори

- Прекратяване на всички нарушения на правата на човека

- Призив за незабавното освобождаване на задържаните журналисти

Европейският парламент призна в четвъртък Хуан Гуайдо като легитимен временен президент на Венецуела в съответствие с венецуелската конституция.

 

 

Евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки също да признаят Гуайдо като „единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията“.

 

 

В незаконодателна резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, те отново заявяват пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове.

 

 

След признаването на временния президент, ЕС и неговите държавни членки трябва също да признаят назначаването на представители на легитимните власти, добавя пленарната зала.

 

 

Подвеждане под отговорност на извършителите на насилие

 

 

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, извършителите да бъдат подведени под отговорност, и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека.

 

 

В това отношение, те подкрепят призива на Генералния секретар на ООН за провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства.

 

 

Те също осъдиха задържането на журналисти, които отразяват ситуацията във Венецуела, много от които са граждани на ЕС, и призоваха за незабавното им освобождаване.

 

 

Създаване на контактна група

 

 

Евродепутатите призовават Върховния представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови актьори с цел създаването на контактна група, както се заявява в заключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г., която да посредничи за постигането на споразумение за обявяването на „свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение“.

 

 

Бързи факти

 

 

Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

 

 

От името на ЕС, Федерика Могерини обяви на 26 януари пълна подкрепа за Националното събрание и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и честни избори. Тя предупреди че при липса на такова обявяване, „ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство“.

 

 

Венецуела се намира в дълбока социална, икономическа и демократическа криза. Повече от три милиона хора са напуснали държавата и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000 %.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев